Procesul în care primarul Constanţei, Radu Mazăre, este acuzat de corupţie ar putea fi suspendat de Curtea de Apel Bucureşti, doi dintre co-inculpaţii din acest dosar cerând efectuarea unei expertize medicale care să demonstreze că nu pot participa la proces din motive de boală.
Astfel, avocaţii Elenei Ştefan şi ai Laurei Mariana Leşe, au cerut judecătorilor încuviinţarea efectuării unor expertize medicale care să ateste că acestea sunt bolnave şi nu pot lua parte la proces. Dacă expertizele vor arăta că cele două nu pot participa la proces, acesta ar putea fi suspendat până la însănătoşirea lor.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au amânat, pe 11 martie, procesul în care Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Instanţa a constatat lipsă de procedură cu două dintre persoanele învinuite în acest dosar, acestea neputându-se prezenta din motive medicale. CAB a mai amânat, pe 16 decembrie, procesul lui Radu Mazăre, deoarece a constatat, de asemenea, lipsă de procedură, în legătură cu citarea Primăriei Constanţa.
Primul termen al procesului a fost de asemenea amânat, pe data de 25 noiembrie, de judecători, instanţa constatând lipsă de procedură cu citarea Primăriei Constanţa, în sensul că nu s-a întors dovada citării acestei instituţii. La primul termen, Radu Mazăre a declarat că dosarul ar fi fost ''făcut la comanda preşedintelui Traian Băsescu'' şi că procurorii DNA nu au nicio probă împotriva sa.
DNA a stabilit că primarul municipiului Constanţa şi celelalte 36 de persoane trimise recent în judecată trebuie să plătească, în total, cheltuieli judiciare în valoare de trei milioane de lei. Din această sumă, cota cea mai mare îi revine lui Mazăre, care are de plătit 320.000 de lei. Urmează preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu - 280.000 de euro, în timp ce preşedintele executiv al Clubului de Fotbal Dinamo Bucureşti, Cristian Borcea, are de achitat 60.000 de lei. În ceea ce priveşte latura civilă a dosarului, lui Radu Mazăre i se impută un prejudiciu de 61,08 milioane de dolari şi 61,28 milioane de euro.
În rechizitoriul trimis la Curtea de Apel Bucureşti, DNA arată că persoanele juridice păgubite de cei 37 de inculpaţi, municipiul Constanţa, Ministerul Economiei şi Finanţelor, reprezentând statul român, nu s-au constituit părţi civile. DNA şi-a exprimat nemulţumirea pentru faptul că, deşi a trimis documente justificative, Ministerul Economiei şi Finanţelor nu a trimis niciun răspuns în această privinţă. Cu toate acestea, DNA a decis să citeze cele două instituţii ca părţi vătămate în dosar.
Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, pe 28 octombrie. Potrivit DNA, prin faptele săvârşite de cei 37 de inculpaţi în această cauză ar fi fost provocat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.
Sursa: Agerpres
Citește pe Antena3.ro