x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorii sparg clanul romilor de mătase

Procurorii sparg clanul romilor de mătase

de Mircea Opris    |    05 Mai 2010   •   00:00

Ionelaş Cârpaci, unul dintre cei mai bogaţi romi din Timişoara, a fost reţinut marţi de procurori într-un dosar al mafiei imobiliare tigăneşti, dosar care a fost tărăgănat mai bine de doi ani.

În luna februiarie 2008, reporterii Jurnalului Naţional au realizat un flagrant, pe care procurorii au refuzat să îl facă la acel moment, în urma căruia au dovedit cum Cârpaci şi oamenii săi pun mâna pe terenuri cu acte false şi prin complicitatea unor angajaţi de la Primăria Timişoara şi de la oficiul de cadastru.

MAFIA ROMÂNO-ŢIGĂNEASCĂ
Marţi, unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai unui clan ţigănesc a fost reţinut de procurorii Curţii de Apel. El este acuzat de comiterea mai multor infracţiuni într-un dosar în care este cercetat alături de mai mulţi angajaţi ai Oficiului de Carte Funciară şi notari din Timişoara. Reţinerea lui Cârpaci este o cutie a Pandorei, în operaţiunile de fals şi înşelăciune fiind bănuiţi de implicare şi funcţionari din primărie, mai ales că pe unele acte apărea chiar semnătura primarului Gheorghe Ciuhandu. Johann Sandner, cetăţean german, acelaşi cu cetăţeanul român Ionelaş Cârpaci, a fost chemat la audieri de procurori.

După câteva ore, el a fost scos din sală de forţele speciale ale Poliţiei. Ţiganul este acuzat de implicare în mafia imobiliară din Timişoara, implicare dovedită de Jurnalul Naţional încă de acum doi ani şi jumătate. Anchetatorii îl acuză pe Ionelaş de asociere în vederea comiterii de infracţiuni, fals în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals şi înşelăciune, instigare la fals intelectual, la fals privind identitatea şi la abuz în serviciu. În acelaşi dosar se regăsesc mai multe nume ale unor angajaţi de la Cartea Funciară şi notari din Timişoara.

Potrivit procurorilor, Ionelaş ar fi obţinut ilegal două terenuri în Timişoara, unul pe Strada Romulus, iar celălalt pe Ştefan cel Mare. Astfel, acesta ar fi prejudiciat Primăria Timişoara cu peste 300.000 de euro, precum şi o firmă cu mai bine de 200.000 de euro. Acuzaţiile procurilor vizează şi angajaţi ai primăriei.

"În perioada ianuarie 2006-februarie 2008, împreună cu funcţionari publici de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Serviciul de Carte Funciară, Primăria Timişoara şi notari, Ionelaş a fost beneficiarul a două dispoziţii de restituire a unor imobile din Timişoara emise în fals în numele primarului şi al secretarului primăriei. Unul dintre terenuri a ajuns la o firmă, iar prejudiciul cauzat este de 215.000 de euro. Cel adus Primăriei Timişoara este de 325.136 de euro", a declarat Camelia Miculescu, purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.

GREU DE PRINS
Reporterii Jurnalului Naţional au dovedit implicarea lui Ionelaş şi a unor funcţionari şi notari din Timişoara, în urma unui flagrant realizat la data de 25 februarie 2008. Interesant este că, la acel moment, deşi procurorii au fost sesizaţi, aceştia au refuzat să realizeze flagrantul. Ulterior, ei au folosit ca probă informaţiile şi fotografiile din Jurnalul Naţional. Cu procuri, certificate de proprietate, sentinţe judecătoreşti, extrase de cadastru şi multe alte acte, perfect măsluite, se vând terenuri şi case de sute de mii de euro.

Falsificatorii au complici la Primărie şi la Cadastru. Aceştia îi ajută să vândă proprietăţi care nu le aparţin. Flagrantul de acum doi ani şi jumătate a dovedit doar trei dintre personajele implicate în tranzacţiile ilegale: Joie Marinescu, Sorin Tudor Johann şi Ionelaş Cârpaci.

Sfârşitul a început în luna ianuarie 2008, când la biroul unui om de afaceri din Timişoara, Ahmad Jabri Tabrizi, s-a prezentat cetăţeanul german Tudor Sorin Johann. Înarmat cu o procură din partea unui etnic maghiar, Robert Berger, acesta i-a oferit timişoreanului o suprafaţă de teren din centrul oraşului situată pe Strada Romulus la nr. 42-44, pentru suma de 600.000 de euro.

Omul de afaceri a verificat procura la Biroul Notarial Safta Criste şi a constat că este autentică, actul existând în arhivele instituţiei. Chiar şi cartea funciară a fost confruntată la Oficiul de Cadastru Agricol şi Organizarea Teritoriului Agricol (OCAOTA) Timiş, angajaţii serviciului confirmând corectitudinea datelor înscrise în document, în sensul că Robert Berger este proprietarul tabular al suprafeţei de teren situat pe Strada Romulus nr. 42-44 din Timişoara.

Mai mult, angajaţii oficiului de cadastru i-au adus la cunoştinţă lui Jabri Tabrizi că cetăţeanul maghiar a intabulat terenul în cartea funciară, în baza dispoziţiei de restituire nr. 2447 din 2005 a Primăriei Timişoara, document semnat de însuşi primarul Gheorghe Ciuhandu. Potenţialul cumpărător a accesat mapa de lucru de la OCAOTA Timiş şi s-a convins că dipoziţia primarului Gheorghe Ciuhandu este cât se poate de reală, atât în ceea ce priveşte conţinutul, cât şi celelalte acte, care au stat la baza documentaţiei.

Jabri Tabrizi a mai constatat că cererea de intabulare a parcelei a fost făcută la data de 20 decembrie 2007, la solicitarea Biroului Notarial Mihai Cimpoeşu, în numele lui Robert Berger. Mai mult, chiar şi taxele pentru executarea lucrării de cadastru au fost plătite, factura şi toate documentele în original găsindu-se în mapa de lucru de la OCAOTA Timiş.

Până şi planurile de situaţie şi cele de încadrare în zonă, documente care-l aveau ca beneficiar pe cetăţeanul maghiar, erau în original, atât la Primăria Timişoara, cât şi la instituţia de cadastru. Cumpărătorul a mai vrut să verifice şi la Primăria Timişoara conţinutul dipoziţiei de restituire nr. 2447 din 2005, deşi îl citise în mapa de la OCAOTA. Aici însă realitatea era una paralelă.

Dacă actul de la OCAOTA făcea referire la terenul din Strada Romulus 42-44 şi la Robert Berger, în arhiva Primăriei Timişoara acelaşi document cu acelaşi număr de înregistrare făcea trimitere la Ecaterina Dumitru şi la un imobil din Strada Florilor nr. 5 din localitatea Chişoda! Deci, abia în acel moment, omul de afaceri a conştientizat că se află în faţa unor falsuri-legalizate, care ar fi putut să-l coste 600.000 de euro.

×
Subiecte în articol: observator