x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorul care nu a contestat eliberarea tinerilor din Vaslui acuzaţi de viol scapă de sancţiunea CSM

Procurorul care nu a contestat eliberarea tinerilor din Vaslui acuzaţi de viol scapă de sancţiunea CSM

11 Noi 2015   •   19:55
Procurorul care nu a contestat eliberarea tinerilor din Vaslui acuzaţi de viol scapă de sancţiunea CSM

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis miercuri să nu o sancţioneze pe Ingrid Botezatu, procurorul de şedinţă care nu a făcut contestaţie în cazul eliberării din arest a tinerilor din Vaslui acuzaţi că au violat o elevă.

Secţia CSM a respins miercuri acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului Ingrid Botezatu, care fusese reclamată pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 literele m) şi t) din Legea 303/2004.

Dispoziţiile de la art. 99 litera m) prevăd: "nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente", iar cele de la litera t): "exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă".

Parchetul General a constatat, în urma efectuării unui control la Parchetul pe lângă Judecătoria Vaslui, că Ingrid Botezatu şi-a exercitat funcţia cu gravă neglijenţă.

O echipă a Parchetului General a efectuat, în iulie, un control la sediul Parchetului din Vaslui, în acest caz.

Surse judiciare declarau la acea dată pentru AGERPRES că rezultatul verificărilor a reliefat existenţa unor indicii privind comiterea de către Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi procuror de şedinţă, a abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) din Legea 303/2004, respectiv exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, constând în neverificarea în termenul prevăzut de lege a legalităţii şi temeiniciei încheierii din 2 aprilie 2015 a Judecătoriei Vaslui, prin care s-a înlocuit arestul preventiv cu o altă măsură mai uşoară în cazul tinerilor acuzaţi de viol.

Pe 10 noiembrie 2014, o elevă a fost violată de şapte tineri pe un câmp din apropierea localităţii Văleni, ei fiind trimişi în judecată pe 8 decembrie 2014, sub acuzaţia de viol şi lipsire de libertate, toţi în stare de arest preventiv.

În 2 aprilie 2015, trei dintre tineri - Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Şurleac Ioan - au recunoscut acuzaţiile şi au cerut să fie judecaţi prin procedura simplificată, iar la acelaşi termen un magistrat a decis ca ei să fie judecaţi în arest la domiciliu.

Decizia nu a fost contestată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, reprezentat în sala de judecată de procurorul Ingrid Botezatu.

Ulterior, Tribunalul Vaslui a decis ca şi ceilalţi patru tineri care nu şi-au recunoscut vina să fie plasaţi în arest la domiciliu, măsură schimbată apoi cu controlul judiciar pentru toţi cei şapte acuzaţi.

Curtea de Apel Iaşi i-a condamnat definitiv pe cei şapte violatori: Silviu Burada - 10 ani de închisoare, Andrei Paul Burlacu - 8 ani şi 6 luni, Silviu Avădanei - 8 ani, Petrică Ionuţ Bolboceanu - 8 ani şi 6 luni, Ionuţ Bogdan Boicu - 6 ani şi 6 luni, Alin Dumitru Rotaru - 6 ani şi 4 luni, Ioan Şurleac - 6 ani.

×
Subiecte în articol: viol vaslui procuror CSM sanctiune csm