x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorul Diaconescu a fugit de presa ca un şoarece

Procurorul Diaconescu a fugit de presa ca un şoarece

de Gabriela Mladin    |    09 Feb 2011   •   15:43

Continuă audierile în cazul anchetatorilor care l-au cercetat pe Marcel Ţundrea în 1992. Ieri, s-a prezentat la audieri procurorul Ion Diaconescu. Acesta susţine acum că nu el este responsabil de faptul că Ţundrea a fost condamnat pe nedrept, ci judecătorii care au pronunţat sentinţele.

 

Miercuri dimineaţă, procurorul care l-a anchetat pe Ţundrea în 1992, anchetă care a dus la condamnarea gorjeanului pe nedrept, a anunţat că nu vine la audieri. El a sunat şi a comunicat faptul că se află la Timişoara în spital şi că nu poate ajunge la audieri decât vineri. A fost, de fapt, o diversiune pentru presă, pentru că doar câteva ore mai apoi anunţa că se prezintă la audieri. A dat cu ochii de jurnalişti şi a urmat un adevărat maraton. Din dreptul Casei Gănescu, procurorul Diaconescu a făcut cale întoarsă, zărind jurnaliştii la poarta IJP Gorj. La SNLO a fost prins de „armata” de jurnalişti şi de aici a urmat alergarea. În zona fostei farmacii Plafar, procurorul intră în magazinul de electronice. Stă acolo 15 minute, timp în care anunţă un apropiat să vină cu maşina pentru a-l scăpa de jurnalişti: „Vino cu maşina, că e presa afară, mă alegară până acum”, a spus Diaconescu celui apelat pe telefon.

 

Diaconescu: „Nu am ce să-mi reproşez!”

În periplul făcut, cu presa după el, Ion Diaconescu a oferit o declaraţie scurtă: „De ce să-mi reproşez ceva, nu am ce să-mi reproşez. Am fost invitat să avem o discuţie şi o să ajung, nu ştiu ce întrebări o să mi se adreseze”, a spus procurorul.

Diaconescu rămâne consecvent şi spune că dacă s-a făcut o greşeală aceasta nu-i aparţine. „Eu doar m-am ocupat de cercetare, nu eu l-am condamnat pe nedrept, au existat trei instanţe de judeacători care au luat această decizie. N-am ce să-mi reproşez şi nu am emoţii cu privire la întâlnirea cu Iacob”. Întrebat de ce nu l-a audiat pe Avram Gheorghe, adevăratul autor al crimei în acest dosar, Diaconescu a răspuns: „Pentru că nu prezenta probe de violenţă pe corp, în timp ce Ţundrea avea.

După ce ani de zile a susţinut că ADN-ul nu este o probă în dosar, Diaconescu a revenit asupra acestor afirmaţii şi a precizat că aceasta ar fi o probă ştiinţifică.

 

Diaconescu: „Nu eu condamn oamenii, ci judecătorii!”

Procurorul Ion Diaconecu s-a ocupat şi de ancheta unui alt gorjean, Gheorghe Tudor, pedepsit la 23 de ani de închisoare pentru omor, care susţine că este condamnat pe nedrept. Procurorul îşi aminteşte şi de această cauză. „Îmi amintesc, am cercetata această cauză. Dacă acel judecător a avut opinie separată, majoritatea judecătorilor din complet l-au condamnat pentru omor. Ce treabă am eu, nu eu l-am condamnat”, a mai spus Diaconescu.

După ce a scăpat de presă, Ion Diaconescu s-a prezentat la sediul IPJ Gorj pentru a da ochii cu procurorul-şef, Marius Iacob.

Marţi, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au fost chemaţi 15 ofiţeri de poliţie pentru a explica ce s-a întâmplat în 1992, atunci când au cercetat crima minorei de la Pojogeni, pentru care l-au trimis în judecată pe Marcel Ţundrea, găsit nevinovat abia după 12 ani de puşcărie.

×
Subiecte în articol: marcel tundrea