x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorul şef al DNA: Se fac presiuni politice în dosarul Borbely

Procurorul şef al DNA: Se fac presiuni politice în dosarul Borbely

15 Iul 2011   •   11:31
Procurorul şef al DNA: Se fac presiuni politice în dosarul Borbely

Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, acuza presiunile din partea politicienilor in dosarul legat de ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Intr-un interviu acordat TVR, Morar acuza presiunile asupra anchetatorilor din acest caz.

UPDATE 15:17 - Seful DNA, Daniel Morar, spune ca atunci cand a vorbit despre presiunile asupra procurorilor a avut in vedere declaratiile vicepresedinetlui PNL, Mihai Voicu, ale presedintelui UDMR Kelemen Hunor si postarea pe blog a presedintelui PSD Victor Ponta.

"Am vazut in ce constau declaratiilor de sustinere ale colegilor de partid sau ale altor partide politice si nu fac decat sa constat ca se intampla lucruri care in ultima vreme se repeta in mod obisnuit. Aceasta solidaritate nu ar fi nicio problema pentru procurori daca s-ar opri aici, insa aceste forme de solidaritate sunt condimentate cu afirmatii facute in totala necunostinta de cauza si cu acuzatii la adresa DNA sau a procurorilor. Aceste personaje care fac acuzatii nu cunosc nici situatia de fapt nici, nici situatia juridica si nici normele juridice aplicabile in materie", a declarat Morar la TVR.

Citeste si UDMR cere procurorului general o ancheta in privinta scurgerilor de informatii din dosarul Borbely

Daniel Morar a precizat ca acest lucru nu impiedica sa faca acuzatii de genul "DNA este o institutie abuziva, este o institutie care distruge cariere s.a.m.d. "Problema se iveste cand aceste acuzatii din jurul unui dosar pun o presiune pe procuror, in conditiile in care oricum instrumentarea unui dosar de acest fel este dificila. Acuz presiunile asupra procurorilor, mai ales ca sunt declaratii total inconsistente si in necunostinta de cauza", a mai spus Morar.

Legat de declaratiile lui Daniel Morar, premierul Emic Boc a spus ca independenta justitiei este garantata de catre autoritatile statului si fiecare trebuie sa raspunda pentru propriile declaratii care sustin contrariul.

Presedintele UDMR, Kelemen Honor, a declarat ca ar vrea sa creada ca "niciun om politic si nicio formatiune politica nu se afla in spatele" cazului ministrului Borbely si respinge "orice ingerinta politica si orice speculatie politica" in acest moment.

"Vreau sa cred ca nu exista. Eu nu am argumente sa sustin o astfel de legatura si eu vreau sa cred ca toti cei care ne cunosc pe noi (UDMR - n.r.) stiu foarte exact ca prin astfel de metode UDMR nu poate fi schimbata. Nici directia pe care merge, nici pozitia luata, nici deciziile luate. Vreau sa cred ca nu exista vreo legatura", a spus Kelemen Hunor, potrivit Mediafax.

Kelemen a precizat ca UDMR a avut de fiecare data o pozitie in astfel de cazuri si a reamintit situatia fostului ministru Nagy Zsolt, dar si cand nu erau vizati oameni politici din UDMR.

"Este o practica insuportabila si una care trebuie respinsa si trebuie cumva terminat cu astfel de initiative care vin undeva de la institutiile abilitate de a face investigatii judiciare. De aceea am cerut, si vom cere si in scris la inceputul saptamanii viitoare, procurorului general si CSM sa faca o analiza, sa verifice ce se intampla la DNA si daca vinovatii sunt acolo, atunci sa fie pedepsiti", a spus liderul Uniunii.

Ponta: Morar sa spuna cine l-a presat

"Imi doresc sa spuna cine l-a presat, banuiesc ca vorbeste despre cei de la putere, nu stiu daca de domnul Boc sau de cei de la UDMR, sau cine sunt aceia. Sa inchida dosarul, altfel o sa ramana o simpla stire de presa. De cand este in functie, Daniel Morar a creat o multime de stiri de presa si nu a reusit sa termine niciun dosar. Poate de data asta, de la stirea de presa aflam si adevarul", a declarat presedintele PSD, Victor Ponta, la RTV.

Presedintele PSD este de parere ca "cea mai anormala postura o are primul ministru, care ori spune ca Laszlo Borbely are sustinerea sa, ori ii cere sa-si dea demisia sau il remaniaza".

"Sa te faci ca ploua, cum s-a facut si in cazul Botis, cum s-a facut si in cazul Ritzi, cred ca asta poate afecta imaginea si functionarea Guvernului. Intreaga situatie este deja o problema politica, pentru ca este vorba despre un membru al Guvernului, Si pentru ca seful Guvernlui nu are nicio atitudine. Mi se pare condamnabil, cred ca din punct de vedere politic, domnul Boc ar fi trebuit sa faca mai mult decat in cazul Botis de exemplu. S-a ascuns cu capul in nisip si a asteptat sa vada ce se intampla. Mi se pare anormal", a mai spus Ponta.

Autoritatile statului asigura independenta justitiei pentru ca aceasta sa-si faca treaba. Legat de afirmatiile lui Morar, Boc a spus ca daca are de spus lucurri sa le spuna. (V.M.)

×