x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prof.dr. Streinu Cercel: În proporţie de 99% se INFIRMĂ posibilitatea unei infecţii cu Ebola în România

Prof.dr. Streinu Cercel: În proporţie de 99% se INFIRMĂ posibilitatea unei infecţii cu Ebola în România

de Agerpres    |    10 Aug 2014   •   18:45
Prof.dr. Streinu Cercel: În proporţie de 99% se INFIRMĂ posibilitatea unei infecţii cu Ebola în România

Posibilitatea unei infecţii cu Ebola în România se infirmă în proporţie de 99%, a declarat managerul Institutului de Boli Infecţioase 'Matei Balş', prof.dr. Adrian Streinu Cercel, într-o conferinţă de presă legată de pacientul din Ploieşti suspect de infecţie virală şi care a fost adus la Bucureşti.

"Am luat pas cu pas toate datele epidemiologice şi cele clinice ale pacientului şi am găsit elemente care ne îndepărtează foarte mult de problematica infecţiei cu Ebola. Ne îndepărtăm destul de mult, practic cu peste 90%, spre 99%, de etiologia Ebola, dar rămân o serie de alte infecţii posibile, inclusiv cele originate în Nigeria. Noi monitorizăm circulaţia acestor virusuri hemoragice - nu e vorba numai de Ebola - şi în 2014 este cel mai mare număr de cazuri înregistrat în această zonă", a precizat prof.dr. Streinu Cercel.

Potrivit lui, din anamneza efectuată la pacientul din Ploieşti, este vorba de două boli succesive.
"Cea de-a doua a ridicat această suspiciune. Evident că luăm în calcul istoricul din punct de vedere al patologiei pe care pacientul o prezintă şi toate acestea sunt interpretate în context clinic", a adăugat Streinu Cercel, precizând că pacientul nu a dorit să fie făcute publice date din dosarul său medical.

Streinu Cercel a explicat că pacientul "a lucrat muncă de birou", nu a luat contact cu secreţii ale unor pacienţi, care oricum nu există pe teritoriul Nigeriei în acest moment.
"Nigeria este departe de a fi înregistrat focare pe teritoriul său şi până în momentul de faţă nu recunoaşte niciun caz cu transmitere interumană. Din acest acest punct de vedere, contextul epidemiologic este zero, nu putem să-l luăm în calcul", a explicat şeful Institutului 'Matei Balş.

Streinu Cercel a subliniat că acest caz a arătat că protocoalele stabilite în acest domeniu funcţionează foarte bine.
"Ziua de astăzi ne-a demonstrat că protocoalele care au fost discutate cu ministrul Sănătăţii au funcţionat foarte bine, au funcţionat şi relaţiile cu secretarul de stat Raed Arafat, care a pus la dispoziţie sistemul de transport capsulat, astfel încât din punct de vedere al limitării riscului potenţial de transmitere a virusului s-a făcut tot ce trebuia făcut", a mai arătat prof.dr. Streinu Cercel.

Patru suspiciuni de infectare cu Ebola au fost înregistrate în Nigeria din decembrie 2013 până la 1 august 2014, însă niciunul dintre cazuri nu a fost confirmat, potrivit unor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, postate pe site-ul Institutului Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş'.

Un bărbat în vârstă de 51 de ani din Ploieşti a ajuns, duminică, la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti cu vărsături, febră şi diaree, fiind ulterior transportat pentru un set complex de analize la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti. Acolo s-a depistat faptul că bărbatul a lucrat o perioadă în Nigeria şi s-a întors în România pe 25 iulie. Ulterior, bărbatul a fost transportat la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş' din Bucureşti.

Ministerul Sănătăţii a anunţat duminică, prin intermediul unui comunicat remis presei, că pacientul din Ploieşti este suspect de infecţie virală, fără a se putea specifica diagnosticul etiologic.

×
Subiecte în articol: ebola epidemie