x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profesor universitar ieşean, decedat la spital. Există voci care spun că ar fi putut fi salvat

Profesor universitar ieşean, decedat la spital. Există voci care spun că ar fi putut fi salvat

de Cristinel C. Popa    |    09 Mar 2015   •   23:47
Profesor universitar ieşean, decedat la spital. Există voci care spun că ar fi putut fi salvat

Duminică, profesorul universitar ieşean Tiberiu Brăilean s-a stins din viaţă la Spitalul Universitar Sfântul Spiridon. El suferise un stop cardio-respirator în dimineaţa de 4 martie, după ce trecuse mai întâi pe la Spitalul C.I. Parhon ce era de gardă în acea noapte. Moartea prematură a profesorului ridică semne de întrebăre. De miercuri dimineaţa era internat în comă profundă în Clinica de Anestezie - Terapie Intensivă, după ce a suferit un stop cardio-respirator. Însă, înainte de a ajunge la Spitalul Sfântul Spiridon, a stat cinci ore la Spitalul Parhon. Familia profesorului îi acuză pe medicii de la această unitate medicală că nu i-au acordat atenţia cuvenită. “Am considerat că e firesc să dureze atât de mult analizele, am aflat de la femeia de serviciu sau de la câte o asistentă care mai ieşea, că nu m-au lăsat deloc să stau înăuntru, că i s-a făcut un set de analize şi după trei ore i s-a mai făcut unul. La un moment dat a venit şi un doctor cardiolog, târziu, tot aşa, după vreo 3-4 ore şi, spre dimineaţă, deci după aproape şase ore, la şase şi jumătate, şapte, am fost chemată şi mi s-a spus că nu i se poate pune un diagnostic precis acolo”, a spus prof. Simona Modreanu, soţia profesorului. Conducerea spitalului Parhon susţine că, în orele petrecute acolo, profesorul a fost văzut şi de un cardiolog şi că i s-au făcut toate analizele. “La ora 1.54 a fost efectuată electrocardiograma, iar la ora 1.55 au fost recoltate analizele medicale. Pacientul a fost urmărit până la ora 5 şi 4 minute, perioada în care a fost monitorizat, concomitent solicitându-se echipa de gardă din cadrul Institutului de Cardiologie Iaşi. În urma consultului medicului cardiolog, acesta recomanda, datorită lipsei paturilor din Institutul de Cardiologie, dirijarea pacientului la Sfântul Spiridon, spitalul Sfântul Spiridon fiind centrul de tromboliză. Pacientul a plecat de la noi cu observaţie de trombolism pulmonar. Numai că, la câteva secunde după ce ambulanţa medicalizată a ajuns la Spitalul Sfântul Spiridon, Tiberiu Brăilean a făcut stop cardiac.”, a spus Bogdan Cojocaru, directorul Spitalului Parhon.

Sesizare către ministrul Sănătaţii, Nicolae Bănicioiu
“Imediat ce a ajuns la Spitalul Sfântul Spiridon, câteva secunde a mai fost conştient, cât să spună că a stat cam mult la Parhon, după care a făcut un stop respirator şi a fost resusucitat îndelung. Echipa de gardă de la Spitalul Sfântul Spiridon a făcut eforturi imense pentru a-l readuce la viaţă pe pacient. A reuşit după aproape o oră, însă s-a instalat coma profundă. Poate sunt eu mai optimistă, mai încrezătoare, dar chiar mi-am imaginat că, dacă e spital de urgenţă şi Institut de Cardiologie ştiu ce să facă unui om care nu mai respira aproape. Nu mi-am imaginat că ar putea fi vreo problemă acolo”, a spus soţia pacientului. După cele întâmplate, conducerea Spitalului Parhon a declanşat o anchetă internă. Bogdan Cojocaru, directorul Spitalului Parhon a precizat: “Din punct de vedere medical, noi am constituit o comisie de analiză a managementului de caz, care va analiza modul în care a manageriat cazul medicul de gardă”. De asemenea, parlamentarul ieşean Petru Movilă, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, va solicita o anchetă. “Am întrebări serioase privind modul cum a fost tratat acest caz, de la preluarea la primul spital până la final, am informaţii şi sesizări că nu au fost respectate procedurile în asemenea situaţie şi voi face demersuri mâine dimineaţă, îl voi căuta pe ministrul Nicolae Bănicioiu, unde voi depune şi un document în scris şi îi voi explica şi îl voi ruga să nominalizeze angajaţi ai Ministerului Sănătăţii competenţi şi specializaţi pe această temă să ne dea un răspuns corect. Oricare ar fi rezultatul anchetei, Tiberiu Brăilean nu mai poate fi readus la viaţă. Soţia sa îşi doreste însă ca, pe viitor, să se ia măsurile necesare pentru ca asemenea situaţii să nu se mai întâmple”, a spus parlamentarul ieşean. “Poate nu mai avem nevoie de domnul Lăzărescu în fiecare zi, poate ca măcar alţii să poată fi salvaţi la timp”, a spus soţia celui decedat. Profesorul Tiberiu Brăilean şi-a desfăşurat activitatea începând cu anul 1990 la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. A fost pe rând, profesor asociat la Catedra de Economie Politică, apoi lector, conferenţiar şi, din 2002, profesor. Împlinise 55 de ani pe 9 ianuarie. El va fi înmormantat miercuri, la Cimitirul Sfinţii Petru şi Pavel din localitate.

×