x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profesorii au negociat creşteri salariale

Profesorii au negociat creşteri salariale

de Diana Scarlat    |    24 Aug 2015   •   22:30
Profesorii au negociat creşteri salariale
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Reprezentanţii sindicatelor din Educaţie s-au întâlnit luni cu premierul Victor Ponta la sediul Guvernului. Discuţiile nu au adus un rezultat concret, iar sindicaliştii se vor întâlni în câteva zile cu miniştrii Muncii şi Finanţelor, pentru a calcula posibilităţile de majorări salariale până la finalul anului.

Salariile profesorilor ar putea înregistra creşteri între 70 şi 174%, dacă revendicările vor fi acceptate de Executiv. “Am negociat ceea ce ne-am propus. În primul rând, ne-a interesat să vedem dacă avem susţinere din partea Guvernului pentru salariile pe care le cerem, pe care le susţine şi ministrul Educaţiei. Premierul a spus că va trebui să avem o discuţie cu ministrul Muncii şi cu ministrul Finanţelor şi dacă ne înţelegem cu cei doi, premierul a spus că nu are nimic împotrivă”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Anton Hadăr, liderul sindicatului Alma Mater, din învăţământul universitar.

A doua problemă discutată de reprezentanţii profesorilor cu primul ministru a fost legată de menţinerea creşterilor în Educaţie în acelaşi ritm cu cele pentru medici. Profesorii au avut o creştere salarială de 5% în luna martie şi urmează să primească o alta, tot de 5% în septembrie, însă cer o nouă creştere până la finalul acestui an, ca o garanţie că Executivul îi tratează la fel ca pe cei din sistemul de Sănătate. Astfel, cele 34 de procente în plus, care au fost deja negociate, ar trebui să le fie acordate cel mai târziu la începutul anului viitor.

“Eram mult mai mulţumiţi dacă aveam ceva concret în urma întâlnirii, dar am convenit să ne mai întâlnim în câteva zile cu ministrul Muncii şi cu ministrul Finanţelor, apoi vom mai avea o întâlnire cu preierul, pe 15 septembrie. Premierul s-a angajat că va face eforturi astfel încât Învăţământul şi Sănătatea să meargă în tandem în 2016, în ceea ce priveşte salarizarea”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.


Am cerut Guvernului să facă eforturi pentru o majorare suplimentară până la finalul anului. Rămâne de văzut dacă este posibil sau se vor face în luna ianuarie. Vrem să se stabilească un calendar concret pentru legea salarizării, pentru toate categoriile de bugetari.

Simion Hăncescu, preşedinte FSLI


Sindicatele din Educaţie anunţau că nu acceptă un refuz din partea Guvernului. Liderii celor trei federaţii anunţau săptămâna trecută că este posibilă şi o grevă, dacă nu li se acordă revendicările salariale.
 

×