x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profesorii cer demisia lui Funeriu, iar finanţiştii ar putea relua protestele

Profesorii cer demisia lui Funeriu, iar finanţiştii ar putea relua protestele

15 Oct 2010   •   00:00
Profesorii cer demisia lui Funeriu, iar finanţiştii ar putea relua protestele

Dascălii protestează în faţa Ministerului Educaţiei pentru a-i cere lui Daniel Funeriu să nu îşi asume răspunderea pe Legea Educaţiei. În plus, cadrele didactice îi cer ministrului să demisioneze. Între timp, angajaţii din Finanţe ameninţă că vor declanşa din nou protestele dacă nu vor primi cu toţii stimulentele aferente lunilor august şi septembrie.

UPDATE: Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a început, la ora 12.00, discuţiile cu inspectorii generali şcolari despre situaţia protestelor, astfel încât "să poată avea propria viziune asupra grevei profesorilor". După ce va avea o situaţie privind protestele, ministrul ar putea avea o întâlnire cu jurnaliştii pentru a prezenta datele furnizate de către Inspectoratele Generale Şcolare, spun surse oficiale.

UPDATE: Peste 200 de sindicalişti din patru confederaţii sindicale - angajaţi din educaţie, sănătate, Poliţie - protestează în faţa Palatului Administrativ din Ploieşti, unde îşi are sediul Prefectura, manifestanţii cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.

Nemulţumiţi că ministrul Daniel Funeriu a refuzat să stea de vorbă cu ei, zeci de dascăli şi sindicalişti din învâţământ s-au adunat în faţa Ministerului Educaţiei pentru a doua zi consecutiv. Sindicaliştii speră ca numărul protestatarilor să crească.

Profesorii din mai multe unităţi de învăţământ ţară au început să-şi întrerupă astăzi activitatea.  Este vorba despre şapte licee din Piteşti şi o şcoală din Satu Mare, potrivit antena3.ro. Totodată, în două licee din Arad profesorii au organizat o grevă japoneză de două ore. 

Totodată, aproximativ 40 de profesori din Petroşani şi alţi circa 60 din localitatea Petrila au declanşat un protest spontant, adunându-se în faţa sediilor PDL pentru a cere reprezentanţilor aflaţi la guvernare să le dea drepturile salariale tăiate şi să nu îşi asume răspunderea pe Legea educaţiei.

Profesorii din Petroşani scandează "Daţi-ne înapoi ce aţi luat de la noi" şi "PDL partid de zbiri, dascăli şi elevi martiri".

La Petrila, protestatarii au pus bilete pe uşa sediului PDL, pe care scrie "Jos Guvernul", "Jos Funeriu", "Vrem salarii decente". Protestul profesorilor este supravegheat de poliţişti şi jandarmi, iar la sediile de partid nu se află niciun reprezentant al acestor formaţiuni politice.

De asemenea, aproximativ o sută de cadre didactice de la Grupul Şcolar din Slănic Prahova au întrerupt activitatea, timp de o oră, iar reprezentanţii FSLI Prahova afirmă că profesorii mai multor licee din judeţ se pregătesc de proteste, nemulţumiţi de reducerile salariale.

Potrivit liderului FSLI Prahova, profesor Gheorghe Giurumescu, toate cadrele didactice de la Grupul Şcolar din oraşul prahovean Slănic au refuzat, vineri dimineaţă, timp de o oră, să ţină orele de curs.

Totodată, aproximativ 30 de profesori de la o şcoală din comuna prahoveană Bălţeşti sunt în grevă japoneză, ei intrând la cursuri cu banderole albe pe braţe.

Exemplul ar putea fi urmat în mai multe judeţe din ţară, unde dascălii ameninţă cu proteste.

"Cerem demisia ministrului pentru două motive esenţiale. Unul - întrucât vrea să adopte Legea educaţiei prin asumarea răspunderii de către Executiv. În acest context, prin Legea educaţiei există pericolul să fie blocată reforma pe care o cerem de un deceniu. Cerem demisia ministrului pentru că a spus că este mandatat de către preşedintele României să închidă 1.700 de şcoli, indiferent de opoziţia pe care o va avea în teritoriu, indiferent ce ar genera această măsură la nivel local", a declarat Liviu Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Potrivit secretarului FSLI, închiderea acestor şcoli înseamnă că va fi afectată activitatea a peste 500.000 de şcolari şi aproximativ 10.000 de angajaţi, cadre didactice şi nedidactice.


Angajaţii de la Finanţe vor relua protestele dacă nu primesc toţi stimulentele

Între timp, la Finanţe, sindicaliştii se întâlnesc cu oficialii ministerului pentru a stabili criteriile după care se vor acorda stimulentele aferente lunilor august şi septembrie. Aceştia ameninţă că vor declanşa din nou protestele dacă nu vor primi cu toţii aceste stimulente.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat că, dacă nu se respectă protocolul încheiat, atunci conflictul de la finanţe va fi generalizat. "Eu cred că un ministru sau un prim-ministru nu poate încălca o înţelegere luată într-o perioadă de conflict de sindicate şi ministru", a spus Sebastian Oprescu. Liderul sindical îşi exprimă speranţa că ministrul de Finanţe a avut acordul primului ministru atunci când a anunţat, joi, că se vor da stimulentele restante. "Aceşti bani sunt constituiţi deja în fondul de stimulente. Dacă ei au fost utilizaţi în alt scop, atunci avem o problemă şi trebui să intervină Parchetul", a afirmat Oprescu.

Oamenii au reuşit, joi, să obţină promisiunea că aceşti bani vor fi acordaţi. Ulterior, însă, ministrul Gheorghe Ialomiţianu a anunţat că doar unii angajaţi vor primi stimulentele salariale. După mai multe ore de negocieri funcţionarii au primit vestea că îşi vor primi stimulentele pe august şi septembrie. La puţin timp, ministrul şi-a nuanţat declaraţiile. Vor primi stimulente numai cei care au performanţă.

O comisie formată din reprezentanţi ai ministerului Finanţelor şi ai sindicatelor va verfica modul în care sunt acordate stimulentele. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la Ministerul Muncii.

În ciuda promisiunilor, unii angajaţi sunt decişi să îşi continue protestele şi în zilele următoare.


×
Subiecte în articol: observator