x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profesorii din Suceava şi Botoşani pichetează Ministerul Educaţiei

Profesorii din Suceava şi Botoşani pichetează Ministerul Educaţiei

de Diana Scarlat    |    28 Mar 2011   •   10:20
Profesorii din Suceava şi Botoşani pichetează Ministerul Educaţiei
Sursa foto: Marin Raica /Jurnalul National

Cadrele didactice din Suceava şi Botoşani protestează în Capitală, între orele 9.00 şi 16.00. În paralel, continuă greva generală la nivelul unităţilor de învăţământ din cele două judeţe.

UPDATE: Negocierile de la ministerul Educaţiei s-au terminat după două ore, fără nici un rezultat.

"Vom protesta în continuare la nivel local, până când ni se vor plăti salariile", a declarat unul dintre liderii proferorilor care au protestat astăzi la Bucureşti.

Liviu Pop, secretaraul general FSLI, a explicat manifestanţilor că ar fi bine să reia cursurile şi să recupereze materia, pentru a nu afecta elevii.

Şi părinţii elevilor din cele două judeţe sunt revoltaţi şi vor să ceară explicaţii ministrului Funeriu, după ce astăzi nu au fost primiţi la discuţii, deşi erau prezenţi la miting.

Ministrul Funeriu le-a spus cadrelor didactice că problemele trebuie să fie rezolvate pe plan local, fiind vorba despre bugete locale.

"Mi-e teamă că ne vor încadra pe toţi pe legea 41 şi vor da o ordonanţă de urgenţă prin care să anuleze toate sentinşele judecătoreşti", a mai spus Liviu Pop.

UPDATE: Paznicul ministerului Educaţiei a ieşit din clădire, iar sindicaliştii l-au huiduit, crezând că este un oficial. Liviu Pop, secretarul general FSLI, le-a explicat protestatarilor că nu au nici un motiv să-l primească în huiduieli, pentru că paznicul este o altă victimă a sistemului nonfuncţional.

"Acest om a aflat astăzi că nu mai este angajatul instituţiei, pentru că ministerul educaţiei a considerat că este mai bine să externalizeze  serviciul de pază. Omul asta este de partea noastră, a avut un salariu mai mic de 600 de lei pe lună şi este o altă victimă a ministerului. Oamenii care au asigurat paza vor trece de la ministerul educaţiei la o firmă privată, pentru a eficientiza, vezi Doamne, costurile ministerului", a declarat Liviu Pop, iar în urma discursului său, protestatarii au început să-l aclame pe paznic şi să scandeze lozinci antiguvernamentale.

Colegi, veniţi cu noi! / luptăm şi pentru voi! Colegi din toată ţara, / închideţi astăzi şcoala!", Asta nu-i democraţie/ e-o minciună şi-o hoţie!, Suceava si Botosani / vrem ca să muncim pe bani!, Să plece! Să plece! Să plece cu fregata! şi Funeriu, fii bărbat / dă-ne banii şi-am pleccat!" îi strigă profesorii ministrului Funeriu, cântând pe ritmuri revoluţionare: "noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm nici unul, până nu veţi aplica legea 221!", mai strigă profesorii care sfidează încă frigul de afară.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că autorităţile caută soluţii pentru rezolvarea problemei din Botoşani şi Suceava, judeţe unde circa 13.000 de cadre didactice sunt de două săptămâni în grevă, pentru că nu şi-au primit salariile pe februarie.

"Am avut mai multe discuţii la nivelul primului ministru şi al ministrului de Finanţe, pentru identificarea de soluţii legale pentru intrarea în legalitate în Suceava şi Botoşani. Aceste situaţii sunt, repet, izolate la aceste judeţe, însă Guvernul va finaliza în curând legislaţie pentru aplicare unitară la nivel naţional", a spus Daniel Funeriu.

În cadrul protestului, sindicaliştii cer demisia ministrului Funeriu scandând lozinci împotriva acestuia. "Terminaţi discuţia şi ne daţi soluţia!", "Funeriu, du-te-n Franţa, la copiii tăi! Sau la Fukushima, sau la Hiroshima, sau la Nagasaki!", "Lasă-neeee, lasă-neee!", "Funeriu te iubim, dar mai bine ne lipsim!", "Fără bani în buzunare, ne+aţi adus la disperare!", sunt lozincile sindicaliştilor.

×