x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profesorii, hotărâți să învingă și Guvernul Ponta

Profesorii, hotărâți să învingă și Guvernul Ponta

de Oana Matei    |    12 Oct 2015   •   07:52
Profesorii, hotărâți să învingă și Guvernul Ponta
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Ultimatumul dat de profesori Executivului în ceea ce privește majorarea salariilor a expirat sâmbătă. Reprezentanții Guvernului nu au venit cu o soluție, astfel încât majorarea de 15% cerută de cadrele didactice să poată fi aplicată de la 1 noiembrie. „Este treaba lor să găsească variante. Noi nu renunțăm la cererile noastre. Dacă răspunsul nu va fi satisfăcător, ne vom consulta cu colegii din țară și vom lua o decizie în privința acțiunilor de protest, nu excludem nici greva”, avertizează liderul Federației Spiru Haret , Marius Nistor.

Pe lista de revendicări a sindicatelor din Educație să mai află încă o majorarea salarială, de 20%, care ar urma să fie acordată din decembrie. Guvernul a propus până acum o singură mărire, de 10%, din ianuarie 2016, variantă respinsă de profesori. Ei cer, de asemenea, ca Legea salarizării să intre urgent în vigoare. În actul normativ se prevede creşterea salariilor din sistemul educaţional cu 25% dintr-o majorare totală de 70% care, potrivit documentului, ar urma să se facă eşalonat, în următorii patru ani. Acordarea statutului de autoritate publică și regimul de sporuri sunt alte probleme pe care profesorii vin să le pună săptămâna aceasta pe masa guvernanților.

Până când problema financiară va fi rezolvată, profesorii au suspendat și orice discuții cu reprezentanții Ministerului legate de noua Lege a Educației.

Despăgubiri uriașe, până la 40.000 de euro
Dacă în războiul cu guvernanții profesorii nu au avut încă vreun câștig de cauză, în instanță au repurtat victorie după victorie împotriva deciziilor care ani la rând i-au lăsat cu portofelele goale.

Judecătorii au decis că profesorii trebuie să primească din urmă salariile care nu au fost majorate cu 50%, așa cum prevede o lege încă de pe vremea Guvernului Tăriceanu și care nu a fost aplicată. Din majorarea de 50% dascălii au primit până acum doar 17%, astfel încât instanțele au obligat autoritățile să le dea diferența de bani.

A doua victorie în justiție a fost împotriva deciziei Guvernului Boc care a tăiat salariile bugetarilor. Profesorii care au intentat procese beneficiază acum de o majorare de 33%, iar banii îi primesc pe 18 luni în urmă. „Sumele au oscilat între câteva mii de euro, mergând până la 30-40.000 de euro, pentru profesorii universitari cu funcţii de conducere. Sumele sunt extrem de mari în ansamblul lor”, spune Anton Hadăr, liderul Alma Mater și primul dintre profesori care a dat statul în judecată după tăierile salariale.

Reîncadrați pe salariile de dinainte de tăieri
Aceleași sentințe care le-au dat profesorilor înapoi banii tăiați recomandă universităților reîncadrarea lor pe salariile de dinainte de tăieri. Lucru care nu s-a produs decât izolat, cum este cazul Universității din Pitești.

„Erau hotărâri judecătorești, nu le puteam ignora. Au fost reîncadrați profesorii care au câștigat procese individual, nu colectiv. Au fost câțiva, în jur de 20, nu a fost o problemă financiară mare. Așteptăm Legea salarizării să rezolve problemele din sistem”, spune rectorul Universității, Sebastian Pârlac.

Premierul Victor Ponta a anunțat în urmă cu câteva zile că până, la sfârșitul acestui an vor fi plătite titlurile executorii către profesori, magistrați și funcționarii publici care au dat în judecată statul pentru recuperarea drepturilor salariale. Banii pentru achitarea acestora provin din excedentul bugetar de 1,5 miliarde de euro.

Până acum, în urma sentințelor, ministerul a plătit doar drepturile pentru studenții bugetați. Cu alte cuvinte, dascălii nu au văzut niciun ban pentru efortul depus cu studenții înscriși pe locurile cu taxă. „Învăţământul a funcţionat şi ca urmare a unor studenţi care s-au înscris pe locurile cu plată, nebugetaţi, explică Anton Hadăr. Ministerul Educaţiei ne-a acordat doar drepturile pentru studenţii bugetaţi. Totuşi, sentinţele vorbesc de acordare integrală. Ministerul a lăsat la latitudinea universităţilor să dea sau nu cealaltă parte din sentinţe. În multe universităţi nu au fost primite toate sumele pentru că nu au mai avut bani din venituri proprii”. În aceste condiții, profesorii se pregătesc de noi procese și cu universitățile.

Vom vedea care este numitorul comun dintre solicitările sindicatelor şi capacitatea Guvernului. Îmi place să cred că mâine (n.r.- luni) se va pune capăt acestor negocieri într-o manieră care să satisfacă nevoile din Educaţie.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei

871 lei este salariul net (1.189 lei brut) al unui profesor debutant, după ultima majorare salarială din septem¬brie. Un învățător debutant câștigă 857 lei net (1.170 lei brut).
 

×