x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profesorul Alexandru Gafton, câştigătorul primei burse de excelenţă "Dimitrie Sturdza"

Profesorul Alexandru Gafton, câştigătorul primei burse de excelenţă "Dimitrie Sturdza"

06 Apr 2011   •   12:25

Profesorul universitar Alexandru Gafton de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a câştigat săptămâna trecută o bursă oferită de Consulul onorific al României la Zürich, Prinţul Ştefan Sturdza. Purtând numele lui Dimitrie Sturdza, tatăl Prinţului, această bursă a fost creată anul trecut, pe baza unei donaţii anuale a iniţiatorului, în valoare de 60.000 de franci elveţieni, şi va fi acordată timp de 5 ani. În fiecare an, bursa oferă posibilitatea unui profesor-invitat să susţină, timp de un semestru universitar, cursuri în cadrul Institutului de Romanistică al Universităţii din Zürich.

Acordul de donaţie a fost semnat în octombrie 2010 de ministrul de externe al României, Teodor Baconschi, alături de rectorul Universităţii, prof. dr. Andreas Fischer şi de Prinţul Dimitrie Sturdza. Pe lângă acest tip de colaborare, acordul prevede donaţii de carte către instituţiile academice din oraşul de provenienţă al profesorului-invitat.

"Alegerea pe care a făcut-o Comisia alcătuită din Prinţul Ştefan Sturdza şi din profesori de la Universitatea din Zürich este deosebit de onorantă. În mod firesc, însă, onoarea impune şi responsabilităţi pe măsură. Chiar dacă, în urma întâlnirii cu Prinţul Ştefan Sturdza, cu rectorul Universităţii din Zürich, cu unul dintre prorectori (care este de origine română), cu Decanul Facultăţii în care voi funcţiona, cu directorul Seminarului de Romanistică, profesorul Martin-Dietrich Glessgen, şi cu alţi profesori, pe lângă aşteptările tuturor, mi s-a transmis marea încredere şi tot sprijinul acestora, sunt conştient că lucrurile depind de felul în care voi acţiona. De aceea, ma gândesc că rămâne să mă bucur de onoarea făcută abia după ce îmi voi fi îndeplinit responsabilităţile la nivelul standardelor şi aşteptărilor elveţiene", a declarat profesorul Gafton.

Urmaş al unei faimoase familii de boieri moldoveni, Prinţul Dimitrie Sturdza este unul dintre reprezentanţii cei mai de seamă ai diasporei române din ţara Cantoanelor, fiind implicat de-a lungul timpului în mai multe acţiuni caritabile în zona Iaşului, locul în care s-a născut.

Alexandru Gafton (44 de ani) este şeful Catedrei de Limba Română şi Lingvistică Generală din cadrul Universităţii ieşene, fiind preocupat de cercetarea ştiinţifică în domeniul lingvisticii diacronice (fonetică şi fonologie istorică, etimologie, formarea limbii literare, dinamica limbii), domeniu în care a elaborat peste 30 de studii şi recenzii, precum şi mai multe volume, devenite de referinţă şi apreciate de către cercetătorii români, dar şi de către romaniştii europeni.

×
Subiecte în articol: stefan sturdza alexandru gafton