Incepand de la 1 ianuarie 2005, profitul reinvestit nu va mai fi impozitat. Propunerea presedintelui PUR, Dan Voiculescu, a fost acceptata de Guvern care o va introduce in Codul Fiscal alaturi de amortizarea accelerata a investitiilor.
Incepand de la 1 ianuarie 2005, investitorii vor putea alege intre neimpozitarea profitului reinvestit sau amortizarea accelerata a investitiilor realizate.
Vali Blanaru, Silviu Sergiu Guvernul va opera o serie de modificari asupra Codului Fiscal pentru a permite oamenilor de afaceri sa aleaga, incepand cu 1 ianuarie 2005, intre amortizarea accelerata a investitiilor si scutirea de impozit a profitului reinvestit. Anuntul a fost facut ieri de permierul Adrian Nastase impreuna cu presedintele Partidului Umanist, Dan Voiculescu.
âAm gasit o solutie interesanta, care poate sa rezolve la modul rabinic o disputa ce nu avea sens. Am vrut sa tragem sume cat mai mari de bani pentru investitii. Vrem ca fiecare intreprinzator sa poata decide asupra formulei care il avantajeaza. Bineinteles ca agentii vor trebui sa faca o singura alegere, iar dupa 2005 vom vedea care dintre cele doua sisteme este agreat", a spus Nastase.
Pana in luna iunie, Ministerul Finantelor Publice va intocmi proiectul de act normativ care va modifica noul Cod Fiscal. Modificarile Codului Fiscal trebuie anuntate si operate cu sase luni inainte de a intra in vigoare.
Initiativa
Ideea neimpozitarii profitului reinvestit, pe care Guvernul a acceptat sa o introduca in Codul Fiscal, a fost promovata inca de acum doi ani de formatiunea condusa de Dan Voiculescu. âSunt convins ca multi investitori mici si mijlocii, ale caror interese sunt promovate de Partidul Umanist, vor fi bucurosi sa afle ca Guvernul ii sprijina. Noi ne-am luptat cu disperare in ultimii doi ani pentru ca profitul reinvestit sa fie neimpozitat. Nu e o batalie politica intre Partidul Umanist si PSD, ci este o realizare a comunitatii oamenilor de afaceri, a clasei de mijloc din care PUR a facut un crez politic", a spus Dan Voiculescu.
El a precizat ca modificarea legislatiei fiscale era necesara deoarece vine in sprijinul capitalului autohton. âInteresele sunt diferite. Investitorii straini au o forma de repatriere a profitului. Noi, romanii, avem patru metode: sa ascundem profitul pentru a nu plati taxe si impozite statului, sa-l folosim in interes personal cumparand vile, iahturi, avioane sau calatorind in strainatate, sa-l depunem in banci pentru a incasa dobanzi sau sa-l reinvestim. In opinia noastra, aceasta ultima varianta este de altfel prima si sunt convins ca multi intreprinzatori de nivel mic si mijlociu vor alege sa reinvesteasca profitul", a adaugat Dan Voiculescu. Presedintele umanistilor a subliniat ca acordul asupra modificarii Codului Fiscal nu echivaleaza cu o reluare a colaborarii politice intre Partidul Umanist si PSD. âTrebuie sa reconfirm faptul ca PUR va participa pe liste proprii la alegerile locale si parlamentare, deci nu este vorba de un protocol politic", a mai spus Dan Voiculescu.