Babele satului şi specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie s-au pus de acord. Vom avea o iarnă grea, cu ninsori viscolite şi temperaturi extrem de scăzute. Până la zilele în care şuba şi căciula de blană vor fi la mare căutare, avem parte de o toamnă fierbinte. În luna octombrie sunt prognozate maxime de peste 25°C.
Ne aşteaptă o iarnă grea! Ceea ce nu e rău deloc. De fiecare dată, după un sezon hibernal cu ninsori puternice şi temperaturi scăzute, urmează un an rodnic pentru cei din agricultură. Omătul mare e simbolul bogăţiei! Semnele băbeşti care anunţau o iarnă crâncenă în România sunt confirmate şi de meteorologi.
În decembrie ne aşteaptă ninsori puternice, mai ales în Bucovina, Transilvania şi Maramureş, acolo unde precipitaţiile vor trece peste media multianuală. Ca de obicei, în depresiuni, mercurul din termometre poate coborî şi până la valori de -20°C. Până la zilele cu viscol mai avem însă de îndurat temperaturi ridicate. Luna aceasta, în plină toamnă, în Câmpia Română şi Lunca Dunării, maximele vor trece de 25°C. Administraţia Naţională de Meteorologie a făcut astăzi publică prognoza pentru următoarele trei luni. Din păcate, nu ştim încă dacă vom avea zăpadă de Crăciun.
"BRUMĂREL" FIERBINTE!
Luna aceasta temperaturile medii vor fi în general normale, exceptând regiunile sud-estice, unde pot fi mai mari decât mediile climatologice. În intervalele calde din cursul lunii temperaturile maxime vor depăşi 25°C. În nopţile cele mai reci temperaturile minime pot coborî sub -8°C în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. Pe arii restrânse se va produce brumă şi îngheţ la sol. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, prezentând local tendinţa de a depăşi mediile multianuale mai ales în regiunile estice.
NOIEMBRIE, BUN DE SCHI!
Temperaturile medii lunare se vor încadra în general în limite normale în cea mai mare parte a ţării, exceptând regiunile vestice, unde pot fi mai mici decât mediile climatologice. Cele mai mari temperaturi maxime pot depăşi 20°C în sudul ţării. În nopţile cele mai reci temperaturile minime pot coborî sub -10°C în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, cu tendinţa de a depăşi valorile climatologice în jumătatea nordică a ţării. Se va produce brumă în majoritatea regiunilor. Vor fi condiţii de ceaţă. În partea a doua a lunii precipitaţiile pot fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare în zonele de deal şi de munte.
VISCOL ŞI ÎNGHEŢURI!
Temperaturile medii lunare din decembrie vor fi în general normale cu tendinţa de a depăşi mediile climatologice în zonele de câmpie. În intervalele calde din cursul lunii temperaturile maxime pot depăşi 15°C. În nopţile cele mai reci temperaturile minime pot coborî spre -20°C în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, exceptând regiunile din centrul şi nord-estul ţării, unde pot fi depăşite valorile climatologice. Se va produce frecvent ceaţă cu depunere de chiciură. Trecător, vântul va prezenta intensificări spulberând zăpada în zonele montane şi izolat în estul, sud-estul ţării. Vor fi condiţii de polei.