x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Programul Prima Casă se extinde. Se vor aplica noi condiţii

Programul Prima Casă se extinde. Se vor aplica noi condiţii

de Alina Botezatu    |    07 Apr 2015   •   21:59
Programul Prima Casă se extinde. Se vor aplica noi condiţii

În curând, românii care şi-au cumpărat o locuinţă prin programul “Prima Casă” vor putea să-şi o schimbe cu una mai mare. Teoretic. Condiţiile de îndeplinit restrâng numărul celor care vor putea să se mute.

Irinei Chiţu, Country Director al Finzoom România, i se pare complicat ca un proprietar de Prima Casă să îşi găsească, în acelaşi timp, o casă nouă şi un cumpărător pentru locuinţa veche. Măsura de cumpărare a celei de-a Doua Case a fost adoptată de la mijlocul lunii martie, dar nu se aplică, deoarece nu au fost adoptate normele de aplicare. “Aceste norme ar trebui să conţină foarte în detaliu succesiunea etapelor: să nu se pună problema vânzării locuinţei vechi şi cumpărării celei noi în aceeaşi zi”, detaliază Irina Chiţu.

Mai exact, directorul Finzoom crede că proprietarul de Prima Casă va trebui să obţină aprobarea celui de-al doilea credit şi să caute un cumpărător pentru vechea locuinţă. Acest cumpărător trebuie să fie dispus să aştepte să se mute vechiul proprietar, după ce se fac formalităţile pentru cel de-al doilea credit Prima Casă. De asemenea, se va semna, pentru ambele locuinţe, un antecontract în care se va scrie că se recuperează avansul, dacă nu se finalizează tranzacţia. “Pe perioada antecontractului se blochează Cartea funciară a proprietăţii şi nu se poate vinde altcuiva. De aceea, cumpărătorul dă un avans prin antecontract”, explică Irina Chiţu. De obicei, în antecontract, se scrie că dacă cumpărătorul se răzgândeşte, pierde bani de avans. În schimb, dacă cel care vinde se răzgândeşte, îi dă viitorului compărător dublul avansului încasat.

Gabriel Voicu, directorul New Homes Division al Coldwell Banker Affilates of Romania, menţionează că îndeplinirea celor patru condiţii pentru achiziţionarea unei a doua locuinţe prin Prima Casă reprezintă un scenariu realist. Consultantul imobiliar de la Coldwell precizează că iniţiativa legislativă le va permite celor care doresc să îşi îmbunătăţească condiţiile locative să se mute fără ca ei să mai fie nevoiţi să aştepte cinci ani pentru a înstrăina locuinţa achiziţionată sau construită prin Prima Casă. Voicu mai spune că măsura le oferă acestora posibilitatea să acceseze un credit cu un avans de 5%.

Din 2009 până în prezent, prin Prima Casă s-au acordat aproximativ 134.000 de garanţii, cu o valoare în jur de 2,6 miliarde lei, rata creditelor neperformante fiind de circa 0,2%. “Garanţiile pentru achiziţionarea unei a doua locuinţe în cadrul programului se vor acorda din plafonul total alocat pentru anul 2015 (de 2,5 miliarde de lei)”, ne-au menţionat reprezentanţii Finanţelor.

Condiţiile pentru a Doua Casă trebuie îndeplinite cumulat:
•    noua locuinţă să aibă suprafaţă utilă mai mare decât precedenta sau valoarea evaluată a noii locuinţe să fie mai mare decât cea veche;
•    locuinţa achiziţionată sau construită iniţial să fie vândută cel târziu până când este cumpărată sau construită noua locuinţă;
•    creditul acordat iniţial să fie lichidat sau să fie refinanţat prin acordarea celui de-al doilea credit pentru o locuinţă mai mare;
•    la data solicitării celui de-al doilea credit, beneficiarul trebuie să deţină doar locuinţa achiziţionată, sau construită prin program; în plus, el poate să mai aibă o locuinţă cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi; doar locuinţa mai mare trebuie să o vândă.
 
Explicaţia foto: Valoare medie a unei locuinţe achiziţionate prin Prima Casă este de aproximativ 180.000 de lei.

×