x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Apeluri de 5,45 miliarde de euro în 2023 pentru sistemul medical

Apeluri de 5,45 miliarde de euro în 2023 pentru sistemul medical

de Redacția Jurnalul    |    07 Mar 2023   •   23:15
Apeluri de 5,45 miliarde de euro în 2023 pentru sistemul medical

În 2023, prin Programul Sănătate vor fi deschise 79 de apeluri în valoare totală de 5,45 miliarde de euro pentru investiții în infrastructura de sănătate, servicii de screening, medicină de familie și medicină școlară, pentru digitalizare și soluții de cercetare, a anunțat marți MIPE.

Cea mai mare alocare din Programul Sănătate 2021 – 2027 este destinată infrastructurii spitalicești (2,8 miliarde de euro).

„Anul acesta încep primele investiții în sistemul public de sănătate prin programul special dedicat acestui sector, astfel încât până la finalul lui 2023 va putea fi accesat peste 90% din bugetul record de 5,8 miliarde de euro. Deci în următoarele luni vom da oficial strartul apelurilor pentru spitalele regionale de la Iași, Cluj și Craiova, pentru cel puțin 7 spitale județene, cât și pentru modernizarea și dotarea spitalelor publice municipale și orășenești, investiții în ambulatorii sau cabinete ale medicilor de familie sau medicină școlară. Mai mult, o mare parte a fondurilor disponibile prin Programul Sănătate va fi dirijată către prevenție, primul apel pentru servicii de screening urmând a fi lansat în trimestrul 3 al acestui an, pentru ca numărul deceselor din boli tratabile să se micșoreze considerabil”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Conform acestuia, numărul estimat de beneficiari ai serviciilor de prevenție finanțate este de aproximativ 800.000 de persoane.

De asemenea, vor fi finanțate programe de screening pentru depistarea din timp a unor afecțiuni oncologice, dar și pentru altele precum tuberculoză sau hepatite.

Tot din acest an se vor putea accesa fondurile destinate digitalizării sistemului prin dezvoltarea Observatorului Național pentru Date în Sănătate.

Calendarul apelurilor din fonduri europene pentru anul 2023 poate fi consultat pe site-ul ministerului.

Programul Sănătate este un program multifond finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul Social European, cu o alocare totală de 5,88 miliarde euro. În cadrul acestui program vor mai fi deschise apeluri de proiecte în cursul anilor 2024, 2025 și 2026.

Vor putea depune cereri de finanțare Ministerul Sănătății și alte autorități publice centrale, autoritățile publice locale, unitățile sanitare publice, cabinetele medicilor de familie, instituțiile de învățământ publice, entitățile publice și private pentru domeniul cercetarii medicale, dar și alte entități publice.

De asemenea, vor putea fi finanțate și proiecte în parteneriat.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: servicii screening digitalizare