x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prohibitia la sturioni - Repopulare cu cantec

Prohibitia la sturioni - Repopulare cu cantec

de Alexandru Nastase    |    31 Iul 2006   •   00:00
Prohibitia la sturioni - Repopulare cu cantec

Un milion de euro. Atat au anuntat autoritatile de la Bucuresti ca vor investi intr-o prima etapa de repopulare cu puiet de sturion a bazinului Dunarii. Operatiunea ridica multe semne de intrebare.

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, institutie care a creat un haos de nedescris in pescuitul din Delta Dunarii, are acum o noua initiativa. ANPA a anuntat ca in perioada urmatoare va deversa in Dunare puiet de sturioni in valoare de un milion de euro. Puietul va proveni de la singurele doua firme din Romania care se ocupa cu reproducerea sturionilor, asistate de Institutul de specialitate de la Galati. Dupa ce vor fi achizitionati, inainte de a fi aruncati in apele Dunarii, puii vor fi insemnati cu cipuri speciale la Institutul "Delta Dunarii". Vor fi cumparati circa 100.000 de pui de sturion, din mai multe specii. ANPA sustine ca exista doar un acord verbal din partea Ministerului de Finante, care va da banii, urmand ca hotararea de guvern care sa dea legitimitate operatiunii sa fie emisa curand. Nu e singura problema.

SUSPICIUNI. Repopularea cu puiet era obligatia concesionarilor. Daca pana acum sase luni repopularea se facea cu banii celor care pescuiau, acum se face pe banii nostri. Literatura de specialitate arata ca puietii au sanse de viata extrem de scazute - doar un pui dintr-o suta. Vor ajunge la maturitate circa o mie, costul operatiei fiind de un milion de euro. Au fost anuntate trei zone de deversare: Bratul Borcea (zona Fetesti), Ceatal Ismail (Cotul Pisicii) si zona Isaccea. Doar la Cotul Pisicii puietul poate gasi hrana. Sunt voci care sustin ca operatiunea este rasplatirea celor care au acceptat rezilierea contractelor.

×
Subiecte în articol: observator