x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiecte noi pentru Capitală. Biletele unice, aprobate de consilierii generali

Proiecte noi pentru Capitală. Biletele unice, aprobate de consilierii generali

de Iulia Barbu    |    28 Sep 2012   •   15:38
Proiecte noi pentru Capitală. Biletele unice, aprobate de consilierii generali

Astazi, pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, proiectele de investitii au trecut fara emotii. Au fost aprobate cu majoritate de voturi investitii precum: strapungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, exproprierile pentru lucrarile de pe Berzei – Buzesti, pasajul subteran Soseaua Pantelimon – Bulevardul Chisinau.

Consilierii generali au aprobat si integrarea tarifara pentru transportul public, dar si hotararea privind alocarea galeriilor neutilizate ale Metrorex, in suprafata totala de peste 10.000 de metri patrati, in vederea construirii de parcari. La propunerea lui Sorin Oprescu, consilierii au aprobat si sprijinul financiar de 1 milion de lei pentru echipa de handbal feminin Oltchim Ramnicu Valcea.

Mai greu a fost cu decizia de prelungire a contractului de inchiriere a cladirii in care Primaria este nevoieta sa isi desfasoare activitatea, cea veche fiind in reabilitare. Asadar, grupul PDL din consiliul general a avut obiectii. Asta dupa ce, cu un primar PDL, mai exact in vremea lui Adriean Videanu, au aprobat cu usurinta un imprumut de 500 de milioane de euro, imprumut care se plateste si in ziua de azi.

Silviu Vaduva, consilier PDL, a citit constiincios o expunere din care reiesa ca Primaria Bucuresti plateste o chirie de 3 milioane de euro pe an. Edilul Capitalei, Sorin Oprescu, i-a amintit consilierului de ce s-a pierdut asa mult timp cu reabilitarea vechii cladiri. In mandatul lui Traian Basescu a fost aleasa o firma de constructii care ar fi trebuit sa consolideze imobilul. Cum mai bine de patru ani nu s-a intamplat nimic, contractul a trebuit reziliat, fapt ce a dus la procese pe banda rulanta.

Cu o licitatie reluata, reabilitarea vechii cladiri a primariei a intarziat destul de mult. In plus, a precizat Oprescu, chiria este de 1,3 milioane de euro pe an, nu de 3 milioane.

"StitI foarte bine ca vechiul imobil statea sa cada. Aici sunt conditii decente si trebuia sa avem un loc unde sa ne desfasuram activitatea. Ca sa nu mai spun ca a venit Curtea de Conturi sa imi reclame de ce platesc TVA la stat. Pentru ca sunt un cetatean cinstit!', a adùgat Oprescu.

In cele din urma, situatia contractului de inchiriere al Primariei Capitalei a ramas in coada de peste. Hotararea urmeaza sa fie trimisa la Prefectura Capitalei. Interesant a fost si faptul ca, tot grupul PDL, prin vocea lui Silviu Vaduva, a cerut ca sedintele consiliului sa fie publice. Nimeni nu interzice accesul bucurestenilor la sedinte, ele putand fi de altfel urmarit si on-line.

Dar in urma cu numai 9 luni, pe cand in Piata Universitatii se cerea infiintarea unei agora, unde oamenii sa isi spuna nemultumirile, PDL, pe atunci majoritar in consiliu, a respins de nenumarate ori hotararea.

Bilete unice pentru Bucuresti

CGMB a aprobat biletele unice, care vor fi valabile timp de 60 de minute de la prima validare, atat la Metrorex, cat si la RATB. Biletul unic va avea un numar nelimitat de validari timp de 60 de minute. Costul biletului va fi de cinci lei, din care trei lei vor merge catre bugetul RATB, iar doi lei catre cel al Metrorex.

Cel de-al doilea tip de titlu de calatorie comun va fi biletul unic multiplu cu zece calatorii, valabil 60 de minute de la prima validare, cu numar nelimitat de validari, atat la Metrorex, cat si la RATB. Pretul biletului multiplu cu zece calatorii va fi de 30 de lei, din care 15 lei vor merge catre bugetul RATB si 15 lei catre Metrorex.

Un alt titlu de calatorie comun intre RATB si Metrorex va fi abonamentul unic pentru o zi, cu numar nelimitat de validari, cu valabilitate de 24 de ore incepand cu ora la care se face prima validare. Costul unui abonament unic pe timp de o zi este de 16 lei, din care opt lei vor merge catre bugetul RATB si opt lei catre Metrorex.

Potrivit proiectului de hotarare, cel de-al patrulea titlu de calatorie comun este biletul unic cu valabilitate de 90 de minute, pe liniile RATB si pe trenurile regionale ale CFR Calatori care circula pe inelul de cale ferata al Capitalei. Costul acestui bilet va fi de cinci lei, din care trei lei vor merge catre bugetul RATB si doi lei catre CFR Calatori.

Ultimul tip de titlu de calatorie comun intre cele trei institutii este biletul unic de calatorie valabil timp de 90 de minute de la prima validare. Pretul unui bilet de 90 de minute va fi de sapte lei, din care trei lei vor merge catre bugetul RATB, doi lei catre METROREX si doi lei catre CFR Calatori.

Biletele nu vor fi valabile pe liniile expres si pe cele cu tarif special ale RATB.

×