x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiectul care ar face parcatul imposibil

Proiectul care ar face parcatul imposibil

de Dan Radu    |    10 Ian 2016   •   23:44
Proiectul care ar face parcatul imposibil
Sursa foto:

Un proiect legislativ depus la Senat prevede ca automobilele să nu mai poată fi parcate pe trotuare dacă între maşină şi partea carosabilă nu rămâne o distanţă de minimum doi metri, faţă de un metru cât prevede legea în prezent. Dacă proiectul va deveni lege, parcarea în oraşe ar deveni o problemă serioasă, dat fiind că trotuarele mai late de doi metri au devenit o raritate.

Proiectul legislativ, inițiat de senatorul Valeriu Todiraşcu, îşi propune să uşureze deplasarea pietonilor, dar să lase şi suficient spațiu pentru ambulanțe şi maşini de pompieri, în cazul unei urgențe. În expunerea de motive a proiectului, Todiraşcu spune că spațiul prevăzut în prezent de lege, de un metru, este insuficient.

„De cele mai multe ori, nici acest spațiu nu este lăsat liber şi părinții cu cărucioare cu copii sunt nevoiți să se deplaseze pe spațiul carosabil, preiclitându-şi viața lor şi a copiilor lor. În plus, rezervarea unui spațiu suficient pe trotuar este necesară şi pentru acțiunile ambulanțelor şi pompierilor", spune senatorul. Proiectul legislativ ar obliga autoritățile locale să marcheze clar locurile de parcare acordate în prezent pe trotuarele oraşelor şi să permită existența acestora doar dacă se respectă cei doi metri liberi până la partea carosabilă.
Senatorul a amintit în expunerea sa de incendiul din Clubul Colectiv, când accesul pompierilor a fost încurcat de automobilele parcate.

Actuala lege permite parcarea pe trotuarele unde există panouri și marcaje speciale, cu respectarea spaţiului de un metru până în carosabil.
 

×