x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiectul de modificare a legii malpraxisului, în dezbatere publică. Vezi care sunt principalele modificări

Proiectul de modificare a legii malpraxisului, în dezbatere publică. Vezi care sunt principalele modificări

20 Iun 2013   •   19:19
Proiectul de modificare a legii malpraxisului, în dezbatere publică. Vezi care sunt principalele modificări

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a anunţat că vineri va fi postat pe site-ul ministerului noul proiect de modificare al Legii malpraxisului.

Arafat a prezentat noul proiect de act normativ care va permite pacienţilor să obţină mai uşor daune în urma unei erori medicale şi să nu mai ajungă în justiţie de la început.

În noul proiect de lege se are în vedere stabilirea unei proceduri obligatorii de soluţionare amiabilă cu asiguratorul ce va fi anterioară demersurilor juridice.

Între noutăţi se mai numără faptul că procedura se desfăşoară între cadrul medical, pacient şi asigurator. Pacientul nu va plăti nimic în cursul procedurii, eliminându-se taxa pe care acesta trebuia să o plătească pentru experţi. Plata expertului se va face de către asiguratori şi va fi creat un corp de experţi. Astfel, va exista un expert medical din specialitatea relevantă pentru cazul vizat.

Noul proiect de lege mai prevede o limitare în timp a procedurii amiabile la şase luni. Dacă în acest interval de timp cele două părţi nu cad la o înţelegere, se ajunge în justiţie. Există şi posibilitatea participării la negociere cu asiguratorii, a mediatorilor, atunci când este vorba de stabilirea unui cuantum de despăgubiri.

Proiectul mai prevede obligaţia asigurării personalului medical, atât pentru daune materiale, cât şi morale. Până acum, obligaţia exista doar pentru daune morale.

Secretarul de stat a mai menţionat că instituţia publică plăteşte un procent din prima de asigurare a cadrelor medicale. Totodată, noul proiect de act normativ mai prevede şi limitarea cuantumului de despăgubiri pentru daunele morale aferente cazurilor de malpraxis, stabilindu-se un plafon care va fi actualizat.

Dacă acest proiect de lege va avea aceeaşi formă şi după dezbaterea publică, pacienţii nu vor mai avea obligaţii de plată în soluţionare amiabilă, nu mai plătesc expertul, vor beneficia de o procedură predictibilă şi vor avea acces la documentele medicale ale cazului încă de la început. Medicii vor putea încheia asigurări, atât pentru daune materiale, cât şi morale.

Poliţa de asigurare în sistemul public va fi acoperită parţial de către angajator. Spitalul va evita riscurile de blocare a conturilor sau de pierderea unor sume de bani prin plata în solidar pentru despăgubirile morale sau când asiguratorul nu va putea plăti.

În ceea ce îi priveşte pe asiguratori, aceştia vor putea să negocieze despăgubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se încheie contractul de asigurare vor putea să-şi facă predicţii.

Secretarul de stat a declarat că legea va în vigoare de-abia anul viitor, odată cu reglementările din sistemul asigurărilor.

×