x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiectul Roşia Montană, temă de discuţie în Parlamentul European

Proiectul Roşia Montană, temă de discuţie în Parlamentul European

de Istvan Deak    |    05 Oct 2011   •   11:27
Proiectul Roşia Montană, temă de discuţie în Parlamentul European

Parlamentarul european, Tabajdi Csabi, membru al Partidului Socialist din Ungaria, a ridicat problema proiectului de la Rosia Montana in sedinta Comisiei Petitionale din cadrul Parlamentului European. "Guvernul Romaniei si-a asumat riscuri extrem de mari prin sustinerea proiectului de la Rosia Montana, la baza caruia se afla exploatarile pe baza de cianuri a minereurilor pretioase, aceiasi procedura care a cauzat catastrofa de la inceputul anilor 2000. Guvernul Romaniei nu solicita de la firma exploatatoare sa foloseasca tehnologia inchisa si nici nu incheie un acord pentru protectia mediului. Proiectul de la Rosia Montana reprezinta riscuri de neacceptat pentru mediul european si pune in pericol flora si fauna de pe teritoriul mai multor tari',a spus Tabajdi Csaba, in cadrul sedintei.

"Comisia Europeana trebuie sa interzica total sau partial tehnologia pe baza de cianuri. In 2000, am vazut cu totii ce pierderi sunt de pe urma unui asemenea dezastru. Atunci, in centrul atentiei a fost un proiect mult mai mic decat cel de la Rosia Montana. De aceea, noi anuntam toate tarile europene despre riscurile redeschiderii acestei mine. In urma cu 11 ani, cand cianurile s-au deversat in Tisa, din zona localitatii Baia Mare, aproape intreaga flora si fauna, de pe raza raului, au fost distruse, atat in Romania, cat si in Ungaria. Vietile mai multor zeci de mii de oameni au fost puse in pericol', a adaugat parlamentarul maghiar.

"Romania ne-a dat exemplul Suediei si Finlandei, unde se practica extractia pe baza de cianuri, insa situatia e complet diferita. Cele doua tari folosesc tehnologia inchisa, adica resturile nu ajung in rauri. Chiar si asa, cele doua tari scandinave se afla sub ancheta, fiindca nu au respectat ordonanta REACH, care se refera la inregistrarea materialelor daunatoare. Pana Romania nu face toate demersurile necesare sa asigure protectia mediului, nu ar trebui sa fie lasata sa deschida mina de la Rosia Montana. Proiectul nu este o problema interna a Romaniei, fiindca eventualele pagube asupra mediului se vor resimti in mai multe tari membre ale Uniunii Europene, dar si in tari in proces de aderare. Nu ne putem preface ca astfel de catastrofe nu vor avea loc. Este raspunderea noastra sa prevenim reaparitia unei astfel de situatii, de aceea ne opunem, in totalitate, proiectului de la Rosia Montana', a spus Tabajdi Csaba.

×