Ministerul Agriculturii şi cel al Finanţelor vor să introducă penalităţi pentru proprietarii terenurilor agricole necultivate.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că există mai mult de 1,5 milioane de hectare de terenuri agricole necultivate, deţinute de 400.000-500.000 de persoane. "Avem o mare problemă, pentru că există multe terenuri nelucrate de o perioadă lungă de timp sau abandonate. Trebuie să corectăm această problemă. Dacă vrem să folosim această resursă naţională, pământul, trebuie să asigurăm fie o cointeresare a oamenilor să folosească terenul mai bine, fie o penalizare a celor care nu îl lucrează", a declarat ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru. El a mai adăugat că s-a încercat o variantă prin subvenţionarea terenurilor, dar nu s-a redus deloc suprafaţa abandonată. "Acum trebuie să încercăm şi cu penalizarea. În momentul în care terenul respectiv are un cost, pe care deţinătorul trebuie să îl plătească, el va trebui să facă ceva cu terenul respectiv, fie să îl lucreze şi să obţină un venit de pe teren, care să îi asigure astfel costul pe care îl plăteşte, fie să îl dea cuiva să îl lucreze şi să încaseze de pe el o valoare echivalentă cu impozitul pe care îl va plăti, fie să îl vândă şi să scape de el, pentru a nu plăti această taxă", a spus ministrul Agriculturii.
Proprietarii de terenuri arabile situate în extravilan plătesc acum un impozit anual cuprins între 36 de lei şi 43 lei pe hectar, banii ajungând la bugetele locale. Ideea este susţinută şi de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. "Eu sunt un partizan al impozitării terenurilor agricole şi al aplicării unei penalităţi pentru cei care nu exploatează terenurile agricole", a spus Vlădescu.
Citește pe Antena3.ro