x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest Greenpeace anti-OMG

Protest Greenpeace anti-OMG

31 Ian 2008   •   00:00
Protest Greenpeace anti-OMG

Eveniment Greenpeace anti-OMG, ieri-dimineaţă la Bucureşti. Un grup de activişti ai organizaţiei ecologiste a protestat în faţa Palatului Victoria, cerându-i prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu să interzică importul şi cultivarea porumbului modificat genetic înainte de începerea perioadei de însămânţări.



Eveniment Greenpeace anti-OMG, ieri-dimineaţă la Bucureşti. Un grup de activişti ai organizaţiei ecologiste a protestat în faţa Palatului Victoria, cerându-i prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu să interzică importul şi cultivarea porumbului modificat genetic înainte de începerea perioadei de însămânţări. Ecologiştii au afişat un banner pe care scria: "Tăriceanu: românii nu vor porumb modificat genetic!". Trei dintre activişti, legaţi la ochi, au simulat că sunt hrăniţi de Tăriceanu (un alt activist mascat, care era mânuit ca o marionetă de o companie producătoare de porumb modificat genetic).


Cei 15 protestatari au cerut premierului interzicerea porumbului modificat genetic şi să discute această problemă în şedinţa de Guvern. "Vrem ca Tăriceanu să anunţe intenţia de a interzice porumbul modificat genetic MON810, astfel încât să sprijine agricultura durabilă, care produce alimente sănătoase şi protejează mediul şi sănătatea oamenilor", au spus ecologiştii. Manifestaţia de ieri vine în contextul în care, la începutul anului, Franţa a interzis porumbul modificat genetic, anunţând că România este următoarea ţară care trebuie să facă acest pas. De asemenea, comisarul european de Mediu, grecul Stavros Dimas, a adus în atenţie noi dovezi ştiinţifice care arată că această plantă modificată, care produce propriul pesticid, nu este sigură pentru mediu.


RISCURI. Felul în care porumbul modificat genetic afectează pe termen lung solul, animalele, plantele şi sănătatea oamenilor rămâne încă necunoscut. Dar studiile pe termen scurt – respectiv trei luni – evidenţiază urme de toxicitate în organele interne (ficat şi rinichi) la animalele testate şi că toxina produsă de plantă are efecte negative asupra speciilor neavizate şi asupra solului.


Acuze

În favoarea demersului lor, ecologiştii adaugă că supermarketurile din România elimină din rafturi alimentele modificate genetic, iar consumatorii resping categoric aceste produse. Totodată, spun ei, fermierii nu au părut interesaţi să cultive porumb modificat genetic, doar 0,01% din producţia totală de porumb fiind modificată genetic, restul fiind porumb convenţional şi ecologic, care combate pe cale naturală, în mod eficient, acelaşi dăunător pentru care a fost creat MON810.


×
Subiecte în articol: verde! genetic modificat