x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest - Inculpati liberi pe banda rulanta

Protest - Inculpati liberi pe banda rulanta

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    12 Oct 2006   •   00:00
Protest - Inculpati liberi pe banda rulanta

Primele efecte ale protestului avocatilor asupra sistemului judiciar nu au intarziat sa apara. Acestea merg de la procese si anchete amanate pana la eliberarea unor inculpati din arest. Si chiar pana la acuzarea unui avocat de favorizarea infractorului.

Scandalul functionarii barourilor paralele, adus in atentia organelor competente inca din anul 2003, continua cu a treia zi in care avocatii de drept refuza sa acorde asistenta judiciara. Impactul protestului celor 17.000 de aparatori asupra justitiei incepe sa devina simtit. Ieri, cateva anchete importante aflate pe rolul parchetelor au fost amanate. De exemplu, cazul ministrului suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu. Acesta nu a putut fi audiat ieri in legatura cu plangerea depusa impotriva lui de generalul Eugen Badalan, din lipsa de avocat. La instante, un alt caz urmarit cu atentie, cel de coruptie al fostului sef al Secretariatului General al Guvernului Nastase, Serban Mihailescu, a fost si el amanat, din acelasi motiv.

GRAVITATE. De departe, efectul cel mai de temut este eliberarea din arest preventiv a unor inculpati. Si acesta a inceput sa se produca. Primii beneficiari ai lipsei de aparare au fost trei lucratori vamali din Ploiesti, incarcerati in urma cu o luna pentru luari repetate de mita. Ei au scapat din spatele gratiilor deoarece recursul procurorilor DNA, pentru mentinerea lor in arest, nu s-a putut judeca ieri, din cauza lipsei avocatilor. Alti doi acuzati de furt au fost eliberati ieri din Penitenciarul Timisoara, iar in Bucuresti, din aceleasi cauze, au scapat de arest doi suspecti de trafic de droguri. Sanctiunile acordate pana acum protestatarilor de catre instantele judecatoresti au culminat ieri cu formularea unei sesizari penale impotriva unui avocat al Baroului Bucuresti. Pentru ca Daniel Vutcanu a refuzat sa intre in sala de judecata intr-un dosar privind o persoana arestata in vederea extradarii, judecatorul l-a reclamat la Parchet, acuzandu-l de favorizarea infractorului.

KOVESI. Noul procuror general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, prezent ieri la conferinta "Puterea judecatoreasca si Statul democratic de drept. Schimb de experienta Spania - Romania", organizata la Cercul Militar National din Bucuresti, si-a exprimat ingrijorarea fata de efectele acestui protest. Kovesi a spus ca spera ca avocatii sa inceteze protestul, deoarece afecteaza intregul sistem judiciar. Ea a adaugat ca, dupa intalnirea cu reprezentantii protestatarilor, a dat dispozitie sa fie solutionate cat mai repede dosarele penale privind profesarea avocaturii clandestine, sesizata de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania. Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a sustinut insa ca protestul va continua, mai ales ca a aflat de posibila implicare a unor politisti si magistrati in barourile paralele: "Conducerea actuala a IPJ Targu Mures ar face parte din Baroul Constitutional. Am sesizat deja Ministerul de Interne, Ministerul Public si Ministerul de Justitie".

×
Subiecte în articol: observator