200 de protestatari
Aproximativ 200 de persoane au participat la protestul de vineri din faţa abatorului Vion din localitatea germană Emstek. Prin această manifestaţie, sindicatul NGG a sperat să tragă un semnal de alarmă asupra contractării subcontractanţilor şi a externalizării muncii prin salarii de dumping social, muncă temporară şi contracte de antrepriză. Ei au militat şi pentru „un salariu minim legal, egal pentru toţi angajaţii firmei care execută muncă echivalentă”. De data aceasta, cei defavoriza]i sunt cei 60 de angajaţi germani, în locul cărora vor sosi muncitori din România. „Întregul abator va fi preluat din februarie de un subcontractant român. Angajaţii din estul Europei primesc doar 5 euro pe oră. Acesta este un salariu de dumping brutal”, a declarat secretarul sindicatului NGG, Matthias Brummer, pentru Nord-West Zeitung. El a adăugat că aproape 60 de angajaţi germani urmează să fie disponibilizaţi. „Există o ordonanţă clară din partea UE că muncitorii din estul Europei pot fi angajaţi cu caracter temporar, însă după un timp salariul lor trebuie să crească cu 3-4 euro pe oră. Acest lucru nu este pus în aplicare”, a mai spus Brummer.
Drepturi salariale
Practic, firma aplică la nesfârşit aceeaşi metodă şi în locul unor muncitori cu salarii de 1.500-3.000 de euro, vor fi angajaţi muncitori din România cu contracte de antrepriză şi salarii de dumping social.
Fiind an electoral în Germania, protestul a căpătat un uşor caracter politic, prin prezenţa la protest a mai multor simpatizanţi şi lideri politici regionali. Renate Geuter, membru în Consiliul Landului Niedersachen din partea SPD, şi Karl-Josef Laumann, preşedintele grupului CDU din Consiliul Landului Nordhein-Westfalen, au solicitat adoptarea unui salariu minim. Ei au catalogat condiţiile de muncă în industria abatoarelor ca fiind strigătoare la cer. „Corect ar fi ca aceeaşi muncă să fie plătită cu acelaşi salariu”, au subliniat cei doi, conform NRW Online.
Citește pe Antena3.ro