Toate ambulanțele operative din serviciile publice de Ambulanță din România au afișat mesajul „Protest național”:
„Refuzul <Șefului DSU>, care este și președintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic dr. Raed Arafat, de a convoca ședințe CIMST pe parcursul anului 2022, fapt care arată că de la începutul lunii aprilie 2022 nu au mai fost convocate ședințe CIMST, deși regulamentul stabilește clar că, ședințele CIMST se convoacă lunar sau ori de căte ori situația impune. Lipsa acestor ședințe a dus la lipsa de consultare, de transparență și lipsa de decizii care au afectat serviciile de ambulanță privind dezvoltarea și organizarea”, este o altă nemulțumire a sindicaliștilor.
Aceștia acuză „sabotarea Serviciilor Publice de Ambulanță (...) prin neimplicare în cursul anului privind încheierea Contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-Cadru pe anii 2018-2022. Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanțe Tip B 4x4 și 4x2 pentru echipaj medical de urgență și a celor aproximativ 100 de ambulanțe Tip C pentru echipaj medical de urgență cu medic, în condițiile în care, Serviciile Publice de Ambulanță se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din Serviciilor Publice de Ambulanță, doar 25% îndeplinesc condițiile tehnice legale”.
De la ora 10.00 la 12.00, sindicaliștii pichetează sediul Departamentului pentru Situații de Urgență, între 12.00 și 12.30 va avea loc un marș din Piața Revoluției în Piața Victoriei, iar apoi, până la ora 14.00, va avea loc pichetarea Guvernului României.
De asemenea, printre altele, sindicaliștii cer corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanță, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii și nu numai, cât și crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanță în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării.
Criză în sănătate: Ambulanțierii au ieși în stradă! Peste 1000 de manifestanți în Capitală pic.twitter.com/bOMtQuR2s4
— Jurnalul (@JurnalulN) November 22, 2022Citește pe Antena3.roCe locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Șeful DSU, Raed Arafat, le-a răspuns liderilor sindicali de la Ambulanță:
„Dacă am face o comparație între perioada 2018-2022, când IGSU a fost desemnat prin lege să fie unitatea care achiziționează centralizat Ambulanțele și pentru serviciile de ambulanță și pentru SMURD, comparativ cu perioada 2010-2015, când achiziția s-a făcut la Ministerul Sănătății și pentru SMURD și pentru Ambulanță, (...) vedem că după preluarea IGSU numărul ambulanțelor livrate este de 2,4 ori mai mare decât numărul ambulanțelor livrate de Ministerul Sănătății în perioada egale, adică 2010-2015, vorbim de 5 ani, 2018-2022, vorbim de fapt de 4 ani, iar IGSU a livrat de fapt cu 238% mai multe ambulanțe serviciilor de ambulanță”, a spus Raed Arafat.
Acesta susține că în ultimii patru ani serviciile de ambulanță au beneficiat de 821 de ambulanțe, din care 375 ambulanțe de urgență 4x2, 225 ambulanțe de urgență de tip B 4x4, 81 de ambulanțe de tip C și 20 de ambulanțe de tip A.
„Pe lângă cele 821 de ambulanțe, Primăria municipiului București a mai achiziționat pentru Ambulanța București 106 ambulanțe, deci asta ar însemna că vorbim deja de peste 900 de ambulanțe livrate serviciilor de ambulanță numai în ultimii patru ani”, a mai spus șeful DSU.