Angajaţii societăţii Roşia Montană Gold Corporation au protestat ieri in faţa sediului Prefecturii Alba-Iulia, pentru tergiversarea proiectului de exploatare a zăcămăntului auroargintifer de la Roşia Montană.
Timp de două ore, pe fondul "Imnului Minerului", protestatarii au afişat şi scandat lozinci ca "Fost-am mineri, acum suntem şomeri", "Miner, caut mină", "Vrem să minerim, nu să cerşim" şi "Korodi, fii corect cu acest proiect". Mai mult, aceştia l-au acuzat pe ministrul Mediului, Attila Korodi că "urmăreşte interesul comunităţii maghiare şi al Ungariei". "Protestăm deschis faţă de opoziţia Ungariei faţă de acest proiect", a declarat Ioan Albu, secretarul general al Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.
In plus, protestatarii au inaintat un memoriu prefectului Cosmin Covaciu, prin care işi arată susţinerea faţă de proiect şi "atrag atenţia" autorităţilor că au "o mare răspundere faţă de aceşti angajaţi la fel cum sunt răspunzători faţă de cetăţenii intregului judeţ". Protestul s-a desfăşurat fără incidente, ordinea fiind asigurată de peste 20 de jandarmi.
ISTORIC. Compania mixtă romăno-canadiană Roşia Montană Gold Corporation a investit peste 200 de milioane de dolari, in condiţiile in care nu a demarat incă exploatarea zăcămăntului auroargintifer de la Roşia Montană. Societatea a depus in luna mai 2006 Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului - EIM la Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, documentul in cauză fiind determinant in obţinerea acordului de mediu necesar demarării exploatării şi inceperii construcţiei minei. In urmă cu o lună, Korodi a declarat că, deocamdată, procedura de evaluare in ceea ce priveşte Roşia Montană nu va continua, intrucăt certificatul de urbanism, care trebuie introdus in această procedură, este suspendat de drept.
Consiliul Judeţean Alba a emis, la 27 iulie, un nou certificat de urbanism companiei Roşia Montană Gold Corporation, in condiţiile in care precedentele două certificate au fost suspendate de Tribunalul Alba. Studiile arată că rezervele dovedite ale zăcămăntului de la Roşia Montană se ridică la 323 de tone de aur şi peste 1.600 de tone de argint.