x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proteste de amploare ale fermierilor din România și Bulgaria. Prima vamă blocată de tractoare și utilaje agricole

Proteste de amploare ale fermierilor din România și Bulgaria. Prima vamă blocată de tractoare și utilaje agricole

de Redacția Jurnalul    |    07 Apr 2023   •   12:09
Proteste de amploare ale fermierilor din România și Bulgaria. Prima vamă blocată de tractoare și utilaje agricole
Sursa foto: antena3CNN

Vama Giurgiu - Ruse este acum blocată de tractoare și utilaje agricole, unde fermierii bulgari s-au alăturat agricultorilor români, fiind nemulțumiți de importurile de cereale ucrainene deoarece îi falimentează.

Aceștia au dat foc unui stup vopsit în culorile steagului Ucrainei. Producătorii de cereale amenință că patru vămi și portul Constanța vor fi blocate. 

Și în Capitală vin autobuze pline cu fermieri. Protestatarii se adună în fața reprezentanței Comisiei Europene, însă vor să meargă și la Ministerul Agriculturii pentru a-și exprima nemulțumirile. 

Totodată, agricultorii din toată țara ies la proteste, fiind disperați de concurența neloială a importurilor de cereale din țara vecină.

Fermierii spun ca ”aceste proteste sunt ultima soluție pe care au găsit-o, ca urmare a perturbărilor constante și a concurenței neloiale acerbe, cauzate de fluxurile necontrolate de mărfuri agricole de origine ucraineană și a lipsei de măsuri concrete ale autorităților române, cât și a celor europene, la semnalările disperate pe care le-am transmis". 

Revendicările agricultorilor

  • Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole 
  • Asigurarea trasabilitații importurilor printr-un control strict al calității 
  • Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană 
  • Urgentarea acordării despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate de secetă 
  • Suspendarea facilitaților pentru mărfurile ucrainene 

Fermierii condamnă soluțiile găsite de Comisia Europeana și de autoritățile române la probleme expuse în ultima perioadă. 

Restricții de circulație

Protestele agricultorilor români și bulgari împotriva importurilor de cereale ucrainene va afecta circulația rutieră de la vămile Giurgiu și Negru Vodă. 

Restricții de circulație ar putea fi instituite la PTF Giurgiu și PTF Negru Vodă, ca urmare a portestului fermierilor bulgari împotriva importurilor de cereale ucrainene, anunță CNAIR.

Acestea vor avea loc în apropiera PTF Podul Dunării - Ruse, pe direcția PTF POdul Dunării și arterele rutiere, precum și în satul Kardam, unde traficul se va desfășura pe direcția satului Iovkovo, fapt ce va îngreuna trecerea frontierea prin PTF Negru Vodă - Kardam, potrivit Centrului Comun de Contact Giurgiu. 

Din acest motiv, au fost organizate echipe pentru protecția ordinii publice în zona de trecere a frontierei și arterelor către acestea  pentru a nu bloca activitatea. 

"În cazul în care situația o va impune, autoritățile bulgare roagă autoritățile competente din România să acorde asistență prin oprirea trecerii autovehiculelor care intenționează să părăsească teritoriul României și  să intre în Republica Bulgaria", arată Direcția Regională de Poliție de Frontieră Ruse. 

Prima vamă blocată proteste fermieri

×