x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proteste legate de prețurile carburanților au avut loc în peste 90 de țări - analiză

Proteste legate de prețurile carburanților au avut loc în peste 90 de țări - analiză

18 Oct 2022   •   19:00
Proteste legate de prețurile carburanților au avut loc în peste 90 de țări - analiză
Sursa foto: Hepta

Costurile ridicate ale vieții îi determină pe oameni să protesteze în stradă împotriva prețurilor. BBC a cartografiat toate demonstrațiile raportate pe tema combustibililor începând cu ianuarie 2021, dezvăluind o creștere uriașă a protestelor în acest an.

Costurile carburanților afectează multe aspecte ale vieții de zi cu zi - deplasările personale, transportul de bunuri, energia pentru electricitate și încălzire.

În întreaga lume, demonstranții au cerut schimbări. Ei au cerut ca benzina să fie mai accesibilă și disponibilă pentru toți.

Unele proteste au fost pașnice, altele au dus la atacarea sediilor guvernelor.

În luna august, ciocnirile violente din Sierra Leone au dus la moartea a 25 de persoane, inclusiv cinci ofițeri de poliție.

Din martie, prețul combustibilului în țară aproape s-a dublat, de la 12.000 leone (0,86 dolari) pe litru la un nivel record de 22.000 de leone (1,58 dolari) în iulie.

În iulie, banca centrală a introdus noi bancnote - eliminând cele trei zerouri de pe leone - în încercarea de a restabili încrederea în moneda afectată de inflație.

În cele din urmă, violențele au fost domolite după ce autoritățile au declarat stare de asediu în tot orașul. De asemenea, internetul a fost blocat, pentru a-i împiedica pe protestatari să comunice și să organizeze un nou miting.

Președintele din Sierra Leone, Julius Maada Bio, a declarat ulterior că protestele au reprezentat o încercare violentă de răsturnare a guvernului său. Cu toate acestea, numeroși locuitori contestă acest lucru, declarând pentru BBC că au ieșit în stradă pentru a se manifesta împotriva creșterii prețului la combustibil și alimente.

Dar Sierra Leone este departe de a fi singura țară care se confruntă cu creșterea prețurilor și cu proteste legate de costul vieții.

Analizând datele privind demonstrațiile din întreaga lume, colectate de Armed Conflict Location and Event Data Project (Acled), BBC a stabilit că, între ianuarie și septembrie anul acesta, locuitori din peste 90 de țări și teritorii au ieșit în stradă din cauza prețului sau a disponibilității combustibilului.

O treime au fost țări care nu au avut niciun protest din cauza combustibilului în 2021. De exemplu, Spania nu a avut niciunul în 2021, dar a avut 335 de mitinguri doar în luna martie a acestui an.

În afară de Antarctica, niciun continent nu a rămas fără proteste legate de combustibil în ultimele nouă luni.

În Indonezia au avut loc peste 600 de proteste din cauza benzinei în acest an, comparativ cu doar 19 în 2021. În Italia, au fost peste 200 în primele opt luni din 2022, față de doar două anul trecut. Iar în Ecuador au avut loc peste 1.000 de proteste din cauza carburanților numai în luna iunie.

Cel mai surprinzător pentru Henry Wilkinson, șeful serviciului de informații de la Dragonfly, un serviciu de securitate și informații, este locul în care au loc protestele. "Ceea ce este neobișnuit de data aceasta este că asistăm la proteste în locuri care, de obicei, nu sunt predispuse la proteste. Războiul din Ucraina a avut un impact uriaș. O rezolvare a conflictului ar ușura semnificativ criza globală", spune el.

Războiul din Ucraina este doar unul dintre numeroșii factori care determină creșterea prețului global al carburanților.

Petrolul a fost mai ieftin la începutul pandemiei Covid, pentru că multe companii s-au închis temporar și cererea de energie s-a prăbușit. Dar, pe măsură ce viața a revenit la "noua normalitate" și cererea de energie a crescut, furnizorii s-au străduit să țină pasul cu cererea, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.

Dolarul american se află la un nivel record față de alte monede importante: lira sterlină, euro, yuanul chinezesc și yenul japonez. Petrolul folosit pentru fabricarea benzinei este plătit în dolari americani. Prin urmare, o monedă locală slabă în raport cu dolarul face ca prețul carburanților să crească și mai mult.

În cele din urmă, conflictul ruso-ucrainean a determinat multe țări să interzică importurile de petrol rusesc. Aceasta înseamnă că cererea de petrol de la alți producători a crescut, ceea ce duce la creșterea prețurilor.

Dintre toate cele 92 de țări și teritorii care s-au confruntat cu tulburări civile din cauza prețurilor la carburanți, Sri Lanka a fost cea care a ținut prima pagină a ziarelor internaționale la începutul acestui an, după ce protestele în masă au îngenuncheat guvernul și au dus la înlăturarea fostului președinte Gotabaya Rajapaksa.

Cu una dintre cele mai mari rate ale inflației din Asia, srilankeii suferă de o criză majoră a costului vieții, deoarece prețul combustibilului, al alimentelor și al medicamentelor continuă să crească.

În timp ce guvernele din întreaga lume se străduiesc să găsească soluții la crizele economice din țările lor, protestele continuă. Dar pentru unii, acestea au un cost ridicat.

Cercetările BBC au arătat că, în ultimele nouă luni, peste 80 de persoane și-au pierdut viața din cauza protestelor legate de costul combustibilului. Printre acestea se numără persoane din Argentina, Ecuador, Guineea, Haiti, Kazahstan, Panama, Peru, Africa de Sud și din Sierra Leone.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: proteste preţuri carburanti