x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proteste violente în Bucureşti. Sute de jandarmi au intervenit în forţă să-i împrăştie pe manifestanţi. (VIDEO)

Proteste violente în Bucureşti. Sute de jandarmi au intervenit în forţă să-i împrăştie pe manifestanţi. (VIDEO)

de Cristian Ionescu    |    14 Ian 2012   •   21:00
Proteste violente în Bucureşti. Sute de jandarmi au intervenit în forţă să-i împrăştie pe manifestanţi. (VIDEO)

Romanii au continuat sa-si arate solidaritatea fata de Raed Arafat. Dupa protestele ample de ieri seara, oamenii s-au adunat in Piata Universitatii din Bucuresti. Mii de persoane au protestat in Bucuresti, Constanta, Cluj, Timisoara, Craiova, Drobeta Turnu Severin.

Piata Universitatii a fost curatata de manifestanti. Protestele s-au terminat violent, cu interventia in forta a Jandarmeriei, zeci de persoane fiind retinute sau duse la spital. Un reporter al Antenei 3 s-a ales cu capul spart, iar un alt jurnalist a fost lovit, fiind prins in confruntarea dintre manifestanti si fortele de ordine.

Update: 00:18 Jandarmii ii aduna pe toti cei care au ramas pe strada, acestia fiind dusi la sectiile de politie.

Update 00:09 Jandarmii au inceput sa-i loveasca pe cei care au ramas. Oamenii sunt batuti fara discriminare si dusi la cele mai apropiate sectii de politie.

Update: 00:02: Jandarmii au intervenit in forta sa-i imprastie pe protestatari.

Update 23:54 Megafoanele jandarmeriei anunta "Plecati, vom folosi forta, actiunea este ilegala, este ultimul avertisment"

Update 23:41: 20 de raniti se afla in acest moment la spital, dintre care 5 jandarmi.

Update 23:39: Un numar mare de ambulante s-a deplasat catre rondul de la Universitate din cauza mai multor persoane care ar avea nevoie de ingrijiri medicale.

Update 23:34: Cinci jadarmi se afla in acest moment la spital, cu rani la nivelul capului.

Update 23:33: Un barbat in varsta a fost urcat intr-o ambulanta. Acesta urmeaza sa fie dus la spital, pentru investigatii.

Update 23:23: Peste 29 de persoane au fost ridicate de jandarmi, fiind banuite de atac cu pietre asupra fortelor de ordine. Acestia ar fi aruncat cu pietre, caramizi si torte, spune purtatorul de cuvant al Jandarmeriei.

Update 23:11: Jandarmii au creat un cerc, in care incearca sa-i stranga pe protestatari. Oamenii nu mai au voie sa stea nici pe trotuar. Jandarmii au folosit din nou gaze lacrimogene, pentru dispersarea manifestantilor.

Update: 22:33: Operatorul Antenei 3 are capul spart, fiind ranit de o piatra aruncata din multime si a fost dus la spital, de urgenta.

Update 22:16: S-a suplimentat din nou numarul de jandarmi.

Update: 22:00: Inca un ranit, in confruntarea protestatarilor cu fortele de ordine. Numarul jandarmilor a devenit net superior. Ambulantele acorda ajutor oamenilor raniti in altercatii.

Update: 21:36: Se arunca din nou cu pietre, un protestatar e cazut la pamant, fara cunostinta. Este asteptata ambulanta.

Update: 21:30: Inca o ciocnire intre protestatari si jandarmi. S-a aruncat din nou cu petarde si torte.

Update: 21:12: Protestatarii au ocupat din nou bulevardul. Jandarmii ii someaza din nou sa treaca pe trotuar.

Update: 21:08 Numarul protestatarilor s-a injumatatit. Multi au fugit acasa.

Update: 21:02: Bulevardul, acum degajat, e plin de pietre aruncate de protestatari. S-a aruncat si cu un cos de gunoi, in care jandarmii aduna acum bolovanii.

Update 21:00: Mai mult oameni au avut nevoie de medic, din cauza gazelor lacrimogene. Protestatari si jandarmi sunt dusi la spital, deopotriva.

Update 20:55: Se arunca in continuare cu petarde, din partea protestatarilor. Pensionarii participanti la manifestatie s-au retras.

Update 20:48: Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, protestatarii au raspuns cu sticle si alte obiecte. Fortele de ordine inecearca sa restabilieasca ordinea, protestatarii striga "fara violenta".

Update: 20:44 S-a aruncat cu o torta incendiara, jandarmii se pregatesc se intervina in forta. Torta s-a aruncat de langa fantana de la Arhitectura. A doua torta a fost aruncata in efectivul Jandarmeriei.

Update: 20:42: La aceasta ora, in Piata Universitatii sunt in jur de 7-800 de persoane.

Update: 20:36: Bulevardul Nicolae Balcescu a fost degajat, circulatia reluata. Manifestantii sunt tinuti pe trotuar de catre jandarmi.

Update: 20:15: Cu sau fara Arafat, cateva sute de bucuresteni s-au gandit sa ocupe Piata Universitatii, fiindca Basescu le-a ajuns la os. Datorita faptului ca Jandarmeria-i vajnica, s-a gandit sa starpeasca rapid intifada pro-Arafat. Manifestantii sunt un fel de zacusca. Printre ei i-am vazut pe baietii de la militia spirituala, care au ocupat amfiteatrul facultatii de istorie al Univeristatii Bucuresti, membrii ai organizatiilor PNL Bucuresti, printre care l-am recunosctu pe Dan Cristian Popescu, presedintele organizatiei sectorului 2, sindicalisti, revolutionari de profesie. Totul avea un aer de protest pasnic spre vesel, pana cand jandarmii au inceput sa impinga fara discriminare femei, batrani, copii, popor si s-au produs mici violente. In momentul impingerilor niste domni mai voiosi au dat foc unui steag al PDL, asta probabil fiindca si-au adus aminte ca domnul Arafat este de origine palestiniana. (Toma Roman Jr.)

Update 19:45: Un jandarm a fost ranit la cap de o piatra aruncata din multime, i se acorda ingrijiri medicale la fata locului. Scutierii se pregatesc sa intervina cu gaze lacrimogene.

Update: 19:33: Protestatarii se imbrancesc din nou cu jandarmii in Piata Universitatii. Jandarmii au primit ordinul de a interveni. Aproximativ 200 de jandarmi imping lumea, incercand sa degajeze carosabilul. O femeie a lesinat, fiind dusa de urgenta la spital.

Update 19:10: Circulatia a fost oprita in zona Palatului Cotroceni. O pertarda a explodat in mijlocul cordonului jandarmilor.

Update 19:00: Un grup de protestatari a ajuns la Cotroceni si scandeaza "Iesi afara, javra ordinara". Coloana oficiala cu presedintele Traian Basescu a fost fotografiata plecand din Bucuresti. (antena3).

UpdatE: 18:33: Jandarmii ridica "baricade" la Palatul Cotroceni. Centrul Capitalei este blocat.

Update: 18:14: "Un grupul de manifestanti a fortat cordonul de jandarmi, aceasta fapta contravine legii penale, iar colegii mei au replicat in asa fel incat sa dezamorseze situatia. Dispozivitul de jandarmi a fost dimensionat in asa masura incat sa nu fie probleme", a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, George Enache.

Update: 18:07: Oamenii incearca sa forteze cordonul jandarmilor, in a doua tentativa de plecare spre Palatul Cotroceni. Bulevardul Nicolae Balcescu este blocat.

Update: 18:00: Ciocniri violente intre protestatari si fortele de ordine, in momentul in care protestatarii au vrut sa plece spre palatul Costroceni. Jandarmii au apelat la sray-uri lacrimogene. Oparte din oameni au cerut ingrijiri medicale. E posibil ca in momentele urmatoare jandarmii vor interveni sa degajeze partea carosabila.

Update 17:40: "Astfel de manifestari pot agrava nevrozele unei societati. PDL raspunde pozitiv oricarei propuneri serioase de dialog, in sensul insanatosirii natiunii si avem in plan initierea unui alt proiect al Sanatatii. Acesta nu va avea neaparat la baza proiectul care a fost retras. In fond, fiecare dintre noi a fost, este sau va fi pacient. Va invit sa urmariti filmul lui Cristi Puiu, moartea domnului Lazarescu" a declarat intr-o conferita de presa, Sever Voinescu, purtatorul de cuvant al PDL.

Update: 17:00: Efectivul jandarmilor a fost intarit, iar multimea creste.

"Ne-am satuat de mitocanie, nonvalori si incomptetenta. Dorim sa ni se respecte drepturile. Domnul doctor Arafat este un simbol si este picatura care a umplut paharul", spun oamenii.

"N-am inghetat si stau pana pleaca toata lumea. Acest bandit chior de la Cotroceni m-a jefuit. Trebuie reforma in sanatate dar nu in felul in care vrea s-o faca guvernul actual", spune alt protestatar.

Update: 16:00: "Nu meritam sa fim umiliti de fiecare data. E dreptul nostru, ne sunt incalcate drepturile, suntem umiliti, nu ne regasim in guvernarea actuala. Nu suntem un popor indobitocit, nu suntem un popor de analfabeti. Suntem oameni simpli. Nu suntem delicventi ca sa fim amentintati cu amenzi. Poate n-o sa facem o schimbare radicala acum, dar poate lumea va vedea ce facem si ni se va alatura", spune un protestatar.

Update 15:00 - Mii de persoane protesteaza la aceasta ora in Bucuresti, Constanta, Cluj, Timisoara, Craiova, Drobeta Turnu Severin.

Update 14:30 - Corespondentul Antena 3, Petre Nechita, a relatat in direct ca s-au adunat cateva sute de oameni in Piata Universitatii, ca acestia au venit cu bannere, pe care sta scris 'Pentru dreptate si onoare nu avem nevoie de autorizatie' si ca protestul este pasnic.

Participantii la actiune au steaguri tricolore si pancarte cu diverse mesaje, printre care: " La toamna lacrimile vor fi portocalii", "Romania a votat la sanatate Arafat", "Nu puneti catuse democratiei", "Respect Raed Arafat", "Am incredere in Raed Arafat", "Sanatatea nu trebuie sa devina un obiect de lux", "Pro Arafat, pro Romania", "La revedere domnule Basescu", "Jos dictatorul, jos javra ordinara".

De asemenea, au fost montate garduri, iar jandarmii au creat dispozitive de siguranta.

In Cluj, peste 100 de persoane s-au adunat pentru a-si exprima nemultumirea fata de Traian Basescu dar si sustinerea pentru Raed Arafat, conform corespondentului Ionela Lucan.

Totodata, in Craiova, mai multe zeci de persoane s-au adunat in mijlocul orasului pentru aceleasi cauze.

×