x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prova navei Rostok, scoasa din ape

Prova navei Rostok, scoasa din ape

22 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Prova navei Rostok a fost scoasa ieri-dimineata din apele bratului Sulina. Este doar prima etapa a proiectului ce se spera sa fie finalizat in ianuarie 2005.
ETAPE. Operatiunea de ieri-dimineata reprezinta doar prima parte a proiectului
Dupa cateva zile de teste si incercari, prova navei Rostok a fost, in sfarsit, scoasa ieri-dimineata de macaraua autopropulsata Cormorant. Operatiunea, la care a asistat si ministrul Miron Mitrea, a durat putin peste o ora. Odata scoasa din Dunare, epava a fost dusa de Cormorant pe bratul Sf. Gheorghe si depozitata pe mal, langa alte drage ruginite. "Cimitirul" unde va fi ingropata prova Rostok-ului a fost ales de beneficiarul lucrarilor, Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati (AFDJ).

Extragerea provei reprezinta prima etapa a proiectului. Prova fusese taiata in 1995 si abandonata langa etapa. Cantarea aproximativ 330 de tone - circa 10% din intreaga nava. Malul depus in cei 13 ani care au trecut de la scufundare a facut ca prova sa cantareasca in jur de 1.000 de tone. Succesul operatiunii de ieri, survenit dupa trei saptamani de lucrari, ii face pe inginerii olandezi sa spuna ca sunt increzatori ca proiectul va fi gata la inceputul anului viitor. "Suntem in grafic. Epava mare va fi taiata in bucati si extrasa din apa pana in ianuarie 2005. Vremea a fost buna pana acum. Noi putem lucra indiferent de conditiile meteo, temperaturile scazute ne pot impinge doar spre lucrari mai mari de intretinere a echipamentului de lucru", a spus coordonatorul proiectului, Leendert Muller. (Alexandru Nastase)

DOUA ZILE DE AMANARE
Operatiunea desfasurata ieri-dimineata a fost planificata initial pentru a incepe la sfarsitul saptamanii abia incheiate.

"Am anuntat Capitania Tulcea despre scoaterea provei si transportarea ei sambata seara, dar ni s-a comunicat faptul ca traficul pe Sulina era foarte aglomerat. Pentru ca nu s-a pus niciodata problema inchiderii circulatiei pe canal, am decis sa amanam lucrarile pentru ziua de luni, cand traficul era mai redus", a spus reprezentanta Consortiului pentru scoaterea epavei navei Rostok, Anca Martin.

×
Subiecte în articol: observator