x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PS Irineu Bistriţeanu este noul Arhiepiscop de Alba Iulia.

PS Irineu Bistriţeanu este noul Arhiepiscop de Alba Iulia.

de Luminita Ciobanu    |    19 Mai 2011   •   12:53

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a ales astazi noul Arhiepiscop al Alba Iuliei. Preasfintitul Parinte Irineu Bistriteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului a obtinut 29 de voturi din cele 42 exprimate fata de 13 voturi acordate in favoarea Preasfintitului Andrei Fagarasanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Preasfintitul Parinte Irineu Pop-Bistriteanul s-a nascut la 2 iulie 1953 in comuna Basesti, judetul Maramures, primind la botez numele Ionel. Scoala elementara a urmat-o in comuna natala. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca apoi, dupa terminarea studiilor teologice seminariale, a fost recrutat in armata si a satisfacut stagiul militar la o unitate de vanatori de munte, in orasul Sfantu Gheorghe. In toamna anului 1974 a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a frecventat numai un an, intre 1974 sI 1975, continuandu-si studiile apoi la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, unde, in vara anului 1978, si-a obtinut licenta in Teologie.

La 1 august 1978, la varsta de 25 de ani, a intrat in obstea Manastirii Sinaia, unde a fost primit ca frate de staretul de atunci, protosinghelul Calinic Argatu, actualul Arhiepiscop al Argesului si Muscelului. In acelasi an, a fost tuns in monahism de sarbatoarea Sfintei Parascheva, primind la calugarie numele de Irineu. Peste doi ani, la aceeasi sarbatoare, a fost hirotonit ieromonah de Prea Sfintitul Roman Ialomiteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Pe langa slujirea pastorala, a avut si ascultarea de ghid-muzeograf. A urmat apoi, intre anii 1981 sI 1984, cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, avand ca specializare principala Teologia Morala. La 10 iunie 1984 i-a fost acordat rangul de protosinghel. Intre anii 1985-1988 a beneficiat de o bursa de studii in America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton, statul New Jersey, unde s-a specializat in Etica sociala.

Reintors in tara, la 30 august 1988, a revenit la Sfanta Manastire Sinaia, unde si-a reluat activitatea sacerdotala si muzeografica, finalizand redactarea tezei de doctorat. In 1989 a fost numit preot slujitor la catedrala patriarhala din Bucuresti. I s-au incredintat totodata si numeroase ascultari de ordin administrativ-bisericesc. In octombrie 1989 a primit si rangul de arhimandrit, dupa care a fost numit in functia de superior al Asezamintelor ortodoxe romanesti de la Ierusalim si Iordan si de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului.

Reintors in Romania, a slujit putina vreme la catedrala patriarhala. In octombrie 1990 a sustinut teza de doctorat cu subiectul "Chipul lui Hristos in viata morala a crestinului' fiind declarat ,,Doctor in teologie'. La scurt timp, in urma recomandarii Arhiepiscopului Teofil Herineanu si la propunerea Sinodului Permanent al Mitropoliei Ardealului, Prea Cuviosul Arhimandrit Irineu Pop a fost numit de Sfantul Sinod al BOR episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. A primit titlul de ,,Bistriteanul' si a fost hirotonit si instalat in catedrala eparhiala din Cluj-Napoca, la 21 noiembrie, 1990.

Precizam de asemenea ca IPS Andrei Andreicut, fost Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost ales in luna martie, la sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in functia de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, ramasa vacanta dupa trecerea la Domnul a IPS Bartolomeu Anania.

×