x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PSD: Atacul lui Traian Băsescu la adresa Curtii Constituţionale este şi greşit şi penibil

PSD: Atacul lui Traian Băsescu la adresa Curtii Constituţionale este şi greşit şi penibil

11 Noi 2010   •   00:00

PSD consideră că "atacul lui Traian Băsescu la adresa CC este şi greşit şi penibil", menţionând, într-un comunicat, că mesajul transmis românilor de către şeful statului este, de fapt, acela că "este în regulă să considerăm instituţiile penibile, câtă vreme nu fac cum vrem noi".

"Este greşit (atacul lui Traian Băsescu la adresa CC, n.r.) fiindcă Preşedintele ţării, mai mult ca oricine, trebuie să respecte instituţiile statului şi trebuie să accepte separaţia puterilor în stat. Cu un astfel de mesaj de sfidare, el transmite tuturor românilor că este în regulă să considerăm instituţiile penibile, câtă vreme nu fac cum vrem noi. Este penibil atacul pentru că domnul Băsescu ştie foarte bine cât de mult a politizat Curtea Constituţională, ca şi sistemul de justiţie. Ştie foarte bine circul făcut în Parlament pentru a-şi nominaliza candidaţii doriţi de Cotroceni ca judecători la Curte. Deşi are, acum, o majoritate teoretică la Curte (adică, majoritatea membrilor Curţii sunt fie numiţi de preşedinte, fie numiţi la dorinţa preşedintelui), iată că această instituţie nu face tot timpul ce i se cere. Şi este penibil să te plângi la televizor de deciziile Curţii pe care ai politizat-o atât de tare, când aceasta nu face doar ce vrei", se arată într-un comunicat al PSD, semnat de Victor Ponta.

Partidul Social Democrat respinge "această politizare fără seamăn a justiţiei".

"Şi justiţia în ansamblul său, şi Curtea Constituţională trebuie ferite de influenţa şi interesul politic. Ţinta PSD este aceea de susţinere a independenţei acestor structuri. Reamintim că cel care a politizat cel mai mult această instituţie, în România, a fost chiar Traian Băsescu, împreună cu Monica Macovei. Au politizat numirea procurorilor şi judecătorilor, au impus încălcarea legii la nominalizările de judecători la Curte, au impus un control politic la CSM. Dacă vrem să nu mai fim pe ultimele locuri în anchetele Transparency International şi dacă vrem să avem justiţie funcţională, trebuie să o depolitizăm şi să o respectăm", se mai arată în comunicatul PSD, citat de Mediafax.

×
Subiecte în articol: observator