PSD cere CNA să emită o decizie de îndrumare către radiodifuzori prin care intervențiile președintelui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale să fie calculate corespunzător în cadrul timpului de emisie acordat Partidului Național Liberal, scrie Mediafax
„Subscrisul Partidul Social Democrat - PSD, (...) în calitate de persoană juridică afectată în mod direct prin încălcarea legislației audiovizuale,În temeiul dispozițiilor art. 89 lit c) din Legea nr. 504/2002 [Legea audiovizualului] formulăm prezenta plângere cu privire la încălcarea prevederilor art. 5 și art. 8 din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2020, solicitându-vă să emiteți o decizie de îndrumare către radiodifuzori prin care intervențiile președintelui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale să fie calculate corespunzător în cadrul timpului de emisie acordat Partidului Național Liberal”, arată PSD.
Potrivit documentului, în 24 noiembrie 2020, de la ora 19.00 posturile de televiziune au difuzat discursul președintelui României Klaus Iohannis la un an de la alegerile prezidențiale, discurs cu un conținut ca fiind unul de campanie electorală în sprijinul PNL.
Social-democrații susțin că intervenția live a președintelui a avut un caracter electoral, fiind difuzată, contrar dispozițiilor imperative conținute în art. 5 alin. (1) din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020.
„Vă rugăm să aveți în vedere că live-ul președintelui Klaus Iohannis, având ca pretext celebrarea unui an de la alegerile prezidențiale din 2019, a fost difuzat în cadrul unei emisiuni informative, nu într-o emisiune electorală, iar materialul difuzat nu prezintă activități ale președintelui, ci mesaje electorale fățișe, directe, pentru și în favoarea Partidului Național Liberal, însă vădit denigratoare la adresa altui competitor electoral, în speță subscrisa entitate politică PSD. Complementar, în acest context, subliniem faptul că elementele supuse analizei sunt cu atât mai grave cu cât legea fundamentală (art. 80 din Constituție) interzice în mod expres Președintelui implicarea în campania electorală, prin excluderea sa din sfera afilierii politice, rolul său fiind eminamente de mediator. Totodată, prin această intervenție care a avut loc live dl. Klaus Iohannis a pus în dificultate radio-difuzorii întrucât o emisiune aparent informativă despre activitatea președintelui s-a convertit brusc într-o emisiune electorală, împiedicându-i să își respecte astfel obligațiile asumate prin documentele depuse la CNA privind modul în care reflectă în grila de programe campania electorală. Discursul lui Klaus Iohannis este în mod clar material de propagandă electorală, având în vedere că, în accepțiunea Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice si a campaniilor electorale, materialul de propaganda este definit prin art. 36, alin. (7)”, se mai arată în plângerea PSD.
Social-democrații mai susțin că, prin difuzarea discursului președintelui Klaus Iohannis prin care acesta face campanie Partidului Național Liberal, acest partid a dobândit în mod ilegal timp suplimentar pentru difuzarea materialelor de propagandă electorală, cu eludarea regulilor imperative de prestabilire a unor segmente concrete alocate și că discursul președintelui Klaus Iohannis a pus în pericol ordinea constituțională, încălcându-se astfel art. 8 alin 2 lit a) din Decizia CNA nr. 603 / 2020.
„Contrar atât exigențelor unei societăți democratice, cât și prerogativelor sale constituționale, dl Președinte face campanie electorală Partidului Național Liberal și denigrează un alt competitor electoral, în speță PSD, transmițând în mod direct mesajul că PSD nu ar mai trebui sa participe la viața politică și trebuie să dispară. PSD este un partid legal constituit, care funcționează constituțional, la fel ca orice alt partid care activează pe scena politică, prin urmare o atare conduită din partea unui președinte al statului care ar trebui să fie un factor de echilibru și dialog, este reprobabilă și de neacceptat într-o societate democratică. Prin discursul președintelui s-au diseminat în spațiul public mesaje vădit tendențioase și mincinoase la adresa PSD și care încalcă în mod flagrant atât ordinea constituțională cât și legislația audiovizuală, astfel după cum am arătat în cele de mai sus. (...)Prin urmare, vă solicităm, în baza art.8 alin 3 Decizia CNA nr. 603 / 2020, să emiteți o decizie de îndrumare către radiodifuzori prin care intervențiile președintelui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale să fie calculate corespunzător în cadrul timpului de emisie acordat Partidului Național Liberal”, au conchis social-democrații.