x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Psihologii avertizează: Frigul, umezeala, întunericul şi lumina slabă duc la depresii

Psihologii avertizează: Frigul, umezeala, întunericul şi lumina slabă duc la depresii

10 Dec 2018   •   13:54
Psihologii avertizează: Frigul, umezeala, întunericul şi  lumina slabă duc la depresii

Frigul, umezeala, întunericul, lumina slabă sunt câţiva dintre factorii care duc la depresii mai ales în perioada sfârşitului de an, a declarat, pentru  medicul specialist psihiatru de la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi Cozmin Mihai.

"Unii dintre noi pur şi simplu nu au structura necesară pentru a înfrunta intrarea în anotimpul rece şi încetul cu încetul cad într-o stare cenuşie şi pesimistă, pe care noi, specialiştii, o numim depresie. În forma ei cea mai uşoară, cu simptomele uşor depresive enumerate mai sus, această stare poartă numele de tulburare afectivă sezonieră sau, mai bine spus, depresie sezonieră", a spus dr. Cozmin Mihai.

Potrivit medicului, simptomele depresiei se pot observa printr-o dispoziţie manifestată prin disperare sau printr-o senzaţie de vid interior, o lipsă de reactivitate la stimulii de obicei plăcuţi, însoţită de o stare de agitaţie sau chiar de o lentoare psihomotorie.

"În plus, trezirea matinală este cu cel puţin două ore mai devreme decât ora obişnuită de trezire, iar pe timpul zilei se remarcă o poftă de mâncare scăzută, urmată de o scădere în greutate. Sentimentele de vinovăţie excesive îşi fac apariţia odată cu toate semnele enumerate, fără a avea vreun motiv bine întemeiat. Toate acestea sunt acompaniate în cele mai multe cazuri de un disconfort anxios manifestat printr-un sentiment continuu de stat ca pe ghimpi şi o nelinişte permanentă, având teama că se poate întâmpla ceva rău. Deficitul de concentrare din cauza îngrijorării permanente şi sentimentul de pierdere a autocontrolului complică şi mai mult situaţia celui afectat", susţine psihiatrul.

Conform acestuia, depresia sezonieră îmbracă o simptomatologie mai severă dacă nu se iau la timp măsuri terapeutice.

Printre cauzele incriminate pentru aşa-numita depresie de iarnă se află insuficienţa luminii naturale.

"Din cauza faptului că organismul uman beneficiază de o cantitate redusă de lumină naturală, creşte sinteza de melatonină, hormon responsabil de apariţia stării de somnolenţă cu care ne putem confrunta în această perioadă", a afirmat medicul psihiatru, adăugând că, de asemenea, răcirea vremii şi trecerea la ora de iarnă sunt cauze ale acestei îmbolnăviri. "Tot în anotimpul rece s-a observat şi scăderea nivelului de serotonină în organism", a menţionat dr. Cozmin Mihai.

Începând cu fototerapia, în forma cea mai uşoară de depresie, şi ajungând până la tratamentul psihofarmacologic, în forma severă, susţine medicul, depresia trebuie tratată pentru a nu complica şi mai mult situaţia celui care o experimentează.

"Prin semnele enumerate mai sus vă puteţi da seama de starea în care se găseşte persoana de lângă dumneavoastră. Nu ezitaţi să îi oferiţi ajutorul şi să îl îndreptaţi către un medic psihiatru. Cu ajutorul specialistului, îşi va recăpăta starea de bine şi va reîntâlni razele soarelui", a mai spus medicul specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi. AGERPRES

×
Subiecte în articol: depresii