Puya vorbeşte despre reacţia oamenilor de televiziune la piesa "Change" şi despre ipocrizia unor "personalităţi publice" care fac caritate. Explică de ce nu va mai face niciodată o campanie antidrog şi spune motivul pentru care va merge la vot. Povesteşte despre "Românisme 2", dar şi despre simpaticul său tată, nea Puiu.
● Jurnalul Naţional: În "Change" faci o analiză media pertinentă, în care amendezi ce-i anormal la tv. Ce crezi că se va mai petrece pentru rating, în viitorul apropiat?
● Puya: Mai mult decât s-a întâmplat deja nu cred că e posibil. Probabil când Dan Diaconescu o să îşi schimbe formatul emisiunii şi restul producătorilor tv vor face la fel, pentru că se pare că stilul ăsta OTV-ist e din ce în ce mai răspândit şi la celelalte posturi. Dan Diaconescu are clone şi la restul emisiunilor. Singurul post nealterat de otevizare a rămas Cartoon Network.
● Există vreun antidot la otevizare?
● Antidotul vine de la oameni, de la cei care ţin telecomanda în mână. Însă producătorii sunt prea speriaţi să facă o schimbare, pentru că nu sunt siguri cum va o primi lumea.
● Se va plictisi lumea de pitici porno, scălămbăieli, crime, violuri, scandaluri, priveghiuri sau va dori mai multe asemenea mostre de divertisment şi ştiri "de calitate"?
● Lumea începe să dea importanţă chestiilor de genul ăsta atunci când nivelul de trai o să crească. Nu poţi cere cuiva care încă mai are probleme de genul "de unde plătim chiria?", "ce mâncăm mine?" să se preocupe de încălzirea globală sau de faptul că tot mai mulţi copii ştiu cine e Elodia şi habar nu au cine e Prunariu. Aşa că schimbarea trebuie să vină din cu totul altă parte.
● Tu la ce te uiţi la tv?
● Mă uit la videoclipuri, National Geographic, HBO, Private Spice, Playboy (râde).
● Ce emisiuni româneşti urmăreşti?
● Nu ştiu dacă pot spune că urmaresc. Pentru mine sunt un fel de somnifer, fiindcă nu pot să dorm dacă nu aud un pic de zgomot înainte, aşa că dau la întâmplare pe ceva ca să mă ia somnul. Nici Vremea nu mai e de încredere. Acum toate televiziunile fac parte din câte un trust care prezintă lucrurile în funcţie de afinităţile politice. Lumea e prea ocupată cu scandalurile, ca să realizeze că de fapt informaţiile sunt o mare gogoaşă.
● Ce personalităţi publice din România admiri?
● Pentru mine personalităţile au murit de mult. Se numeau Amza Pellea, Toma Caragiu, Gheorghe Dinică.
● În intro, la "Românisme 2", album pe care se află şi "Change", le mulţumeşti celor care-ţi cumpără discurile şi îţi înjuri criticii. Nu accepţi critica, în general?
● Îmi plac criticile constructive, însă mă enervează cârcotaşii care nu fac decât să arunce cu noroi. Asta e clar un românism. Ce naiba, a păţit-o şi Eminescu, în Epigonii. Mi s-a părut foarte actuală poezia aia. De aia am spus "m... criticilor mei". Avea dreptate. Atunci când cineva reuşeşte să ajungă mai sus ca tine, asta te deranjează, iar singurul mod ca să îţi demonstrezi că de fapt cineva-ul ăla nu e special, e ca şi tine, e să îi cauţi defecte în orice face. Unii spun că am stricat muzica hip hop, pentru că folosesc multe samplinguri din muzica lăutărească veche. Am încercat să aduc ceva original, balcanic muzicii rap româneşti, care e un stil 100% importat din America.
● Ţi s-a reproşat că albumul nu e underground, ci foarte comercial.
● Muzica pe care o făceam cu La Familia era la fel de underground ca şi asta. Îmi e greu să definesc cuvântul underground. Şi atunci când am lansat "Tupeu de borfaş", tot aceleaşi discuţii erau. Zici că trăiesc un deja vu. Eu nu mă gândesc la chestii pur comerciale când intru în studio. Mie îmi place ce fac. Dacă asta îmi aduce bani, înseamnă că nu mai sunt underground? Eu cred că tocmai piesele de genul "Tupeu de borfaş" sau "Undeva în Balkani" au permis şi altora să evolueze în stilul ăsta. Am făcut pentru muzica hip hop românească mai mult decât toţi cântăreţii underground la un loc.
● Te-a felicitat, te-a înjurat vreun moderator tv, după ce ai lansat "Change"?
● Feedback-ul cel mai important îl primesc de la mine. Dacă eu simt că piesa e bună şi are un mesaj, atunci e ok. Restul comentează tot timpul. Dacă m-aş lua după comentariile de pe net, de exemplu, nu aş mai fi lansat nici o piesă. "Change" încearcă să schimbe mentalitatea celor care se uită la tv, nu pe a celor care fac emisiuni. Televiziunea se ghidează clar după rating. Nu o să fii nebun să dai în direct concertul de la Opera Română, când lumea schimbă canalul. Cum am zis şi mai înainte, schimbările trebuie făcute în alte părţi. Ca idee, majoritatea oamenilor din televiziune au aceeaşi părere şi mă susţin.
● Spuneai undeva că mentalitatea oamenilor trebuie să se schimbe. Dar asta e cel mai greu de schimbat.
● Normal că mentalităţiile se schimbă în timp. Numai faptul că te pune pe gânduri o anumită piesă sau discuţie tot contează. Nu mă aştept acum la o revoluţie, însă mă bucur că mesajele mele au ajuns în mai toate colţurile ţării. Asta e foarte important.
● Te afli în plin turneu de promovare cu "Românismele". Ce public vine să te asculte în cluburile din ţară?
● Cântăm în cluburi care înainte de "Undeva-n Balkani" nici nu se gândeau să pună muzică rap în club, darămite să facă spectacole cu trupe hip hop. Cred că nici nu-i lăsau să intre pe rapperi. Asta le foloseşte tuturor trupelor de gen. În general, tineri vin, normal. Deja de pe la 30 de ani începi să te cam saturi de cluburi.
● De ce nu te vei mai implica niciodată în campanii antidrog?
● Nu vreau să pară că fac lucrurile de dragul publicităţii. E la modă ca "personalităţile publice" să desfăşoare campanii pentru te miri ce, ca noi amărâţii de acasă să le apreciem pentru bunătatea lor dezinteresată şi nemărginită. Hai să fim sinceri, nu e deloc aşa. La un moment dat mi s-a cerut să vin într-o emisiune să dau mâna cu un băieţel bolnav de nu ştiu ce pentru că asculta muzica mea. Le-am zis că mă întâlnesc cu puştiul când vor ei, dar fără nici o cameră de filmat sau vreo ştire în ziare. Nu m-au mai sunat. Era clar că-i durea în cur de băieţel. Ce îşi doreau de fapt era rating. Campania antidrog am făcut-o pentru că am vrut să-mi folosesc notorietatea pentru a transmite anumite mesaje. Nu vreau să fac din asta o formă de publicitate.
● Sişu mi-a zis nu de mult că drogurile sunt rele ca efect fizic şi legal, dar că sunt o experienţă. Şi că nu poţi să privezi oamenii de nişte experienţe. Eşti de acord cu el?
● Asta mă face să mă gândesc la drogurile legale. Peste tot sunt magazinaşe de genul ăsta şi lumea se înghesuie să le cumpere. Ca efect îţi spun clar că sunt un dezastru. Sunt de multe ori mai puternice ca originalul. Şi nu mă întreba de unde ştiu. Deja văd pe o grămadă care sunt dependenţi la modul cel mai serios. Atunci când faci atât de permisive substanţele astea, lumea nu conştientizează că nu sunt bune şi, de fapt, aici e problema. Nu cred că românii sunt pregătiţi pentru atâta libertate în domeniul ăsta. Pe de altă parte, mulţi sunt dependenţi de alcool, cafea, ţigări sau jocuri video. Depinde de ce îşi doreşte fiecare de la viaţă.
● Nu l-ai părăsit pe Sişu la greu, cum au făcut-o destui apropiaţi de-ai voştri, ba l-ai susţinut şi apărat, chiar şi când a greşit. Unii se întreabă cât o să-l mai tragi după tine.
● Asta e o vorbă răutăcioasă. Nu trag pe nimeni după mine. Am lansat albume solo pentru că doream să ne exprimăm individual. Dacă ai să asculţi albumele ai să vezi că sunt total diferite. După 10 ani în muzică cine nu îşi doreşte o schimbare majoră înseamnă că se plafonează.
● 2010 e anul în care veţi lansa un album La Familia?
● Încă nu am apucat să vorbim despre asta, dar când o să ne hotărâm vă anunţăm cu siguranţă.
● Trăieşti din muzică de la 16 ani. Ce ţi-ai cumpărat din primii bani câştigaţi de tine?
● Haine, multe haine. Maşina. Nu mai ştiu, a fost demult de tot.
● Ai trei fraţi mai mari. De care eşti mai apropiat?
● Noi suntem 3 fraţi şi-o soră. De toţi mă simt la fel de apropiat şi ăsta e cel mai important lucru pe care l-am învăţat de la părinţii noştri.
● Tatăl tău, nea Puiu, e extrem de simpatic în reclama la telefonie în care apare alături de tine. Replica aceea cu "ai un cap frumos, rotund" îi aparţine, nu-i creaţia agenţiei. Zi-mi mai multe despre nea Puiu.
● Eu eram pe fugă, nu am putut participa la filmări. Mă temeam că o să-i fie greu pentru că el e de meserie lăcătuş mecanic şi lucrează de la 16 ani mai mult cu fiare decât cu camere de filmat. Dar după 30 de minute m-a sunat că vine acasă fiindcă terminase treaba. Nea Puiu era vedetă dinainte să apară în reclamă. Ceea ce a avut succes a fost dragostea aia părintească cu care a spus-o, pe care nici un actor nu o putea reproduce, îţi garantez. Oricine e sensibil la chestii de genul ăsta.
● Acum vreo doi ani, îţi doreai să te îmbogăţeşti, ca să pleci din ţară.
● Nu ştiu în ce context am spus-o, însă nu m-am gândit să emigrez... probabil era vorba de vacanţe. Când o să am timp, îmi doresc să vizitez America Latină şi Magrebul. România e o ţară foarte primitoare şi frumoasă, însă depinde cu cine te întovărăşeşti.
● În ce ţară ai vrea să trăieşti?
● Poate în Spania. Deşi am stat în 2003 în vacanţa de vară 3 luni şi abia aşteptam să vin acasă. Vreau să rămân aici, pentru că aici îmi găsesc locul.
● Anul trecut intraseşi în Partidul Verde. De ce nu ai continuat în direcţia asta?
● Mi-am dat seama că nu am cum să fac şi muzică, şi asta. Nu poţi să apari la spectacole cântând şi după aia să o arzi gen discuţii serioase. Nu îi înţeleg pe cântăreţii de muzică populară din Parlament. După ce discută probleme de stat, cu ce faţă se mai duc la nuntă şi dau dedicaţii? Îmi doresc din tot sufletul o alternativă la politicienii de astăzi. Mă gândeam, în naivitatea mea, că poate o să apară o variantă. Cineva care să aibă într-adevăr nişte principii şi să nu se lase păgubaş la prima sumă de bani oferită. Războiul mondial e încheiat de mult, comunismul a căzut, mariile revoluţii s-au terminat, însă lumea are nevoie în continuare de nişte eroi, nu de nişte papagali. Recunosc, am fost puţin luat de val, dar îmi suport greşelile. Ce trebuie să înţeleagă lumea e că nu am fost plătit să fac asta şi nu mi s-au promis funcţii. Poate când o să termin cu muzica, o să mă gândesc serios la asta.
● Dacă ţi s-ar oferi ocazia să conduci o zi ţara, care ar fi primele schimbări pe care le-ai face?
● Aş dizolva toate partidele politice şi aş instaura o dictatură. Încep să cred că românii nu funcţionează decât în felul ăsta. De 20 de ani partidele politice se ceartă pentru putere, în timp ce noi nu avem străzi, spitale şi minorităţile ajung să fie pe locul 3 în Parlament. Miniştri se schimbă la lună şi principala lor grijă e cine conduce. E clar că cineva trebuie să fie şeful, ca să putem să ne ocupăm liniştiţi de adevăratele probleme. Nici nu mă mai interesează care din ei e, pentru că oricum doctrinele politice sunt la mişto, de aia şi trec aşa uşor de la o idee la alta. E o tâmpenie să ai 13 candidaţi la preşedinţie. Nu înţeleg cum dacă eu vreau ca x să fie preşedinte şi îl votez, după aia x vinde votul meu la altul? Ce, voturile sunt cartofi? Votul e încrederea pe care o am eu în x şi asta nu e transferabilă ca la bursă.
● Te duci la vot?
● Mă duc la vot, pentru că dacă n-o fac, babele şi moşii de la ţară care primesc fasolica şi micii la petrecerile electorale or să aleagă preşedintele. Şi nu vreau asta.
● Mai are vreo şansă ţara asta să se facă bine?
● Are multe şanse, însă trebuie să fim ocupaţi ori de nemţi ori de americani (râde). Din câte ştiu eu, România a mers cel mai bine pe vremea lui Carol, care era neamţ (râde din nou). E greu de spus. Până o să se întâmple, trebuie să ne descurcăm cum putem.