x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „Racheta” suedezilor de la Saab loveşte în oferta avioanelor americane F16: „Economisiţi zeci de milioane de dolari cu Gripen!”

„Racheta” suedezilor de la Saab loveşte în oferta avioanelor americane F16: „Economisiţi zeci de milioane de dolari cu Gripen!”

de Robert Veress    |    19 Apr 2012   •   16:04
„Racheta” suedezilor de la Saab loveşte în oferta avioanelor americane F16: „Economisiţi zeci de milioane de dolari cu Gripen!”

Intarzierea luarii unei decizii in CSAT, in privinta modelului care va inlocui avioanele de lupta multirol MiG-21, din dotarea Fortelor Aeriene ale Romaniei, a incins spiritele in industria militara internationala. Cel putin unul dintre cei doi competitori (grupul suedez Saab si consortiul european Eurofighter) care parusera, la un moment dat, resemnati, s-a revitalizat si incearca sa rastoarne sansele unei decizii ce parea iminenta in favoarea americanilor de la Lockheed Martin.

Suedezii nu s-au lasat demoralizati nici de penibilul refuz ofensator al Romaniei, de a avea un reprezentant la exercitiile aniversare Gripen – Lion Effort 2012, desfasurate la baza Ronneby, la sfarsitul lunii trecute si inceputul acestei luni (apropo, desi are obligatia legala, Ministerul Apararii Nationale nu a raspuns solicitarii scrise a Jurnalului National de a motiva refuzul delegarii unui reprezentant la exercitiile Lion Effort 2012, in conditiile in care au participat toti ceilalti 17 atasati militari invitati, din tot atatea tari!).

In conditiile in care, chiar ieri, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a admis ca a discutat din nou, cu omologul sau american, Hilary Clinton, despre achizitionarea de avioane F-16, spunand 'Ei au oferta deschisa pe masa, iar in momentul in care partea romana va gasi o solutie ei vor coopera', Saab lanseaza o 'racheta' menita a dezintegra oferta SUA. Astfel, joi a fost difuzat rezultatul unui studiu comparativ intre costurile de operare ale avioanelor de lupta multirol moderne, realizat de firma de consultanta in aparare si securitate IHS Jane's Defense. Studiul conchide ca operarea unui avion Gripen costa cu 67 la suta mai putin decat a unui avion F-16.

'Acest lucru inseamna economii substantiale pentru contribuabili, iar pentru piloti ca pot zbura mai mult in cadrul aceluiasi buget - un lucru foarte important, dat fiind ca antrenamentul lor de zi cu zi, numarul de ore de zbor pe care acestia il efectueaza este esential pentru a avea o flota supersonica competitiva', arata studiul.

Conform raportului IHS Jane's, Gripen are cel mai mic cost per ora de zbor dintre avioanele studiate (JAS Gripen, F-16, F-35, Eurofighter, Rafale). 'Cu un cost estimat de $4,700 pe ora, Gripen e mai putin costisitor de operat decat F-16 Block 40 / 50, care este cel mai apropiat competitor, cu un cost estimat de 7,000 USD pe ora de zbor', se precizeaza in raport.

Aceasta inseamna ca operarea unei flote de 24 avioane Gripen care zboara fiecare cate 120 ore pe an, timp de 10 ani, ar costa 135 de milioane de dolari, cu 66 de milioane de dolari mai putin decat operarea a 24 de avioane F-16, aceeasi perioada de timp.

×
Subiecte în articol: atac saab f16