x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Racolaţi pe trotuar, spre Pipera-Tunari

Racolaţi pe trotuar, spre Pipera-Tunari

de Diana Scarlat    |    12 Mai 2009   •   00:00
Racolaţi pe trotuar, spre Pipera-Tunari
Sursa foto: Jurnalul foto/

"Ce vrea domnu'? Un RCA, o copie xerox, acte de maşină, formulare? Avem de toate, veniţi cu mine. Dacă mai vreţi şi altceva, să spuneţi, domnu'" - şi fata te trage uşor de mânecă şi te-mbie s-o urmezi prin poarta deschisă, spre unul dintre birouri. Se-ntâmplă în faţa celui mai european sediu al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, de pe Pipera nr. 49.

Meteahna-i veche, doar clădirea-i nouă, pe Şoseaua Pipera 49. Birourile ambulante de pe lângă fostele sedii ale Poliţiei Rutiere Bucureşti şi Ilfov s-au mutat împreună în faţa sediului nou de la Pipera. Şi s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie.

Cu fix un an în urmă, la începutul lunii mai 2008, autorităţile ne promiteau condiţii europene la cozile formate în faţa ghişeelor de unde-ţi ridici permisul de conducere sau îţi înscrii maşina: mândră clădire cu utilităţi şi funcţionari binevoitori, numa' buni de-a atinge noi culmi de civilizaţie şi progres.

Evident, sub sloganul afişat pe toate gardurile instituţiilor publice:
"Aici nu se primesc atenţii!" - pentru cine l-o putea respecta.
Doar că fauna atrasă magnetic de zonă şi străduţa îngustă din faţa sediului - în permanenţă blocată pe ambele sensuri - fac din Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor o fortăreaţă greu de cucerit de simplii muritori.

LA POMU' LĂUDAT
Ca să nu te-mbolnăveşti de nervi până-ţi parchezi maşina, poţi s-o abandonezi prin apropiere şi s-o iei la picior până la sediul lăudat. Atenţie: nu-ţi uita acasă cizmele de cauciuc, salopeta, masca şi ochelarii de protecţie, să te apere de noroiul întins pe toată suprafaţa străduţei cu gropi proaspăt săpate, pe post de trotuare! Sau de praful presărat pe drum de utilajele care sapă de zor.

Ajuns înăuntru, afli că mai trebuie să traversezi vizavi de câteva ori, să-ţi completezi dosarul cu diverse nimicuri absolut necesare pe care nu le găseşti la sediu, cum nu le găseşti în nici o instituţie publică, de altfel.

PRACTICA NE OMOARĂ
Teoria e înălţătoare: bucureştean sau ilfovean, dacă ai nevoie de permis de conducere, de numere roşii pentru maşina pe care ţi-ai cumpărat-o sau de înmatriculare, te duci la noul sediu al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Pipera. Acolo găseşti de toate: e la o aruncătură de băţ de staţia de metrou Aurel Vlaicu, are 70 de ghişee, de două ori mai multe faţă de sediul de la Udrişte, şi program de funcţionare de luni până vineri, între orele 8:00 şi 20:00.

Dar, ajuns acolo, faci cunoştinţă cu vecinii de peste gard, care dau culoare autohtonă condiţiilor europene ale sediului. Sigur îţi mai trebuie câte ceva: fotocopii ale documentelor, formulare pentru cereri, asigurare pentru autovehicul şi alte nimicuri fără de care pierzi degeaba o zi întreagă. Dacă ai nevoie de ele, afli de la domnii poliţişti că le găseşti pe toate vizavi, acolo unde cei mai abili comercianţi de nimicuri absolut necesare şi-au dezvoltat o adevărată industrie de fabricat documente.

Singura diferenţă între birourile de peste drum de sediul european al Poliţiei şi târgul Vitan este că s-a trecut de la tarabe şi de la capota maşinii la birouri şi, pe alocuri, la computere. Iar diferenţa între fetele care te racolează pe trotuarul din faţa birourilor şi cele care te agaţă la 2 kilometri mai sus, pe centură, la capăt de Pipera-Tunari, e că nu te duc în pădure.

FUNCŢIONARUL MODEL
Pe cât de lipsiţi de chef sunt funcţionarii din instituţiile publice, pe-atât de plini de viaţă sunt omuleţii care te-agaţă pe trotuar, dacă ai neşansa să treci pe lângă noul sediu al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor sau să ai treabă pe-acolo.

"Domnu', doriţi acte, copii, asigurare? Dacă mai doriţi ceva, veniţi cu mine", se-aude vocea uneia dintre duduile băgate la-naintare, la stradă. Fata este model - se ia lumea după el. Nu are dimensiuni "69/96/69", dar speră să te ademenească prin mişcările lascive camuflate de "trening" şi prin vocea mieroasă, încă nealterată după ani buni de scuipat coji de seminţe.

Dac-o laşi să te tragă după ea, ar fi mai bine să-ntocmeşti ad-hoc şi un "studiu de piaţă", ca să nu ai surpriza să te-ncarce la nota de plata. Ai şi de unde să alegi: în fiecare birouaş funcţionează cel puţin trei firme diferite, fiecare având alte tarife pentru aceleaşi servicii. Toate astea, la o aruncătură de băţ şi în colaborare cu mult lăudatul sediu nou al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor care funcţionează pe sistem 2 în 1, pentru Bucureşti şi Ilfov.


Scrieţi-ne la "Trafic greu"!
Nu mai suporţi traficul de coşmar? Te-au înnebunit blocajele rutiere?
Te sufocă maşinile? Semafoarele nu merg, iar vecinul de trafic te înjură de mama focului? Poliţistul din intersecţie te-a amendat pe nedrept?
Ai fost martor la un accident cu urmări grave? Ţi s-a cerut fără ruşine şpagă?
Ai văzut pe cineva cum aruncă chiştoace pe geamul maşinii? Sau pe cineva care a sărit la bătaie?

Acum nu mai trebuie să taci. Vorbeşte-ne cu încredere despre ce ţi s-a întâmplat în trafic la rubrica "Trafic greu!", la adresa traficgreu@jurnalul.ro sau prin poştă: Jurnalul Naţional - Piaţa Presei Libere nr. 1, corp D, etaj 8, Sector 1, Bucureşti, pentru "Cetăţeanul în trafic"!



Bletin rutier
BISTRIŢA-NĂSĂUD
Un tânăr a murit, iar alţi doi au fost răniţi în urma unui accident petrecut pe Drumul Naţional 17, în judeţul Bistriţa-Năsăud, maşina în care se aflau izbindu-se de un cap de pod. Şoferul maşinii, în vârstă de 21 de ani, conducea cu viteză şi era băut, având o alcoolemie de 0,60 miligrame/ litru alcool în aerul expirat. În urma impactului, un tânăr de 25 de ani a murit, iar alţi doi tineri în vârstă de 19 ani au fost răniţi. Toţi trei erau pasageri în autoturism, iar şoferul a scăpat nevătămat.

APARAT DE LIMITAT VITEZA
Dezamăgire pentru vitezomani. A fost inventat aparatul care limitează viteza autovehiculelor. Sub forma unui computer sofisticat de bord, acesta încetineşte automat maşina în cazul în care este depăşită limita de viteză legală, anunţă Daily Mail. Cu ajutorul unui sistem de tipul GPS, aparatul "cunoaşte" locaţia exactă a maşinii. În plus, computerul poate accesa o bază de date care conţine limitele de viteză ale tuturor străzilor.

POLIŢIA LOCALĂ pe DJ, POLIŢIA NAŢIONALĂ pe DN
Dan Nica, şeful Ministerului de Interne, a declarat că Poliţia locală va integra compartimentele din aparatul de specialitate al primarului cu atribuţii în inspecţia în construţii, combaterea infracţiunilor şi evidenţa persoanelor, urmând însă să aibă competenţe şi în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile publice. Potrivit lui Nica, poliţia locală va avea atribuţii legate şi de circulaţia autovehiculelor cu gabarit depăşit, iar Poliţia naţională va avea competenţe în circulaţia rutieră, dar referitoare cu precădere la drumurile naţionale, autostrăzi şi cercetarea accidentelor.

 

Aenţie, radar!
ÎN ŢARĂ
JUDEŢUL BIHOR : DN 1 Auşeu, Tileagd; DN 19 Tarcea; DN 76 Lunca, Răbăgani; DN 79 Nojorid; DN 19E Chiribiş;
ORADEA - Nojorid, Averescu
JUDEŢUL NEAMŢ: DN 15 Piatra Neamţ - Podoleni - Roznov - Dulceşti; DN 12C Piatra Neamţ - Bicaz; DN 15C Piatra Neamţ - Târgu Neamţ - Brusturi; DN 15B Piatra Neamţ - Timişeşti; DN 2 Roman - Horia - Traian - Secuienii Noi - Gherăeştii Noi.
JUDEŢUL IALOMIŢA: DN 2 Moviliţa, Lilieci; DN 2A Ciochina, Slobozia, Bucu; DJ 212 Movila.
JUDEŢUL SĂLAJ: Municipiul Zalău - Bulevardul Mihai Viteazul, Strada Gheorghe Doja; Oraşul Jibou - Strada Tudor Vladimirescu; DE 81 Sutor, Zimbor, Poarta Sălajului, Românaşi, Borla, Sârmâşag; DN 1H Mirşid, Var, Surduc, Pericei, Vârşolt, Nuşfalău; DN 1G Tihău, Bălan.
JUDEŢUL GORJ: DN 67 Motru - Roşiuţa - Băleşti - Teleşti - Târgu Jiu - Polovragi; DN 67B Târgu Cărbuneşti - Târgu Logreşti; DE 79 Târgu Jiu - Ţânşăreni.

BUCUREŞTI (doar pe timp de noapte)
Şos. Kiseleff; Bd. Magheru; Bd. Catargiu; Calea Dorobanţilor; Bd. Iancu de Hunedoara; Bd. Unirii; Calea Văcăreştilor; Şos. Mihai Bravu; Şos. Virtuţii; Bd. Nicolae Grigorescu; Spl. Independenţei

Şosele cu probleme
DN 1 (Predeal - Braşov) km 143+673. În perioada 11-29.05.09, de luni până vineri între orele 8:00-14:00 se va restricţiona circulaţia pe o cale, iar de vineri de la ora 14:00 până luni la ora 8:00, circulaţia va fi deschisă pe ambele căi. Cauza - reparaţie capitală pod pe o cale.
DN 2 (Adjud) km 226+377 - 226+400. Restricţie de viteză 40 km/h, drum denivelat. Cauza - degradare rosturi pod.
DN 6 (Strehaia - Drobeta Turnu Severin) km 297+380. Circulaţia va fi închisă astăzi şi mâine. Circulaţia se va desfăşura deviat pe ambele sensuri pe rutele ocolitoare. Cauza - finalizării lucrărilor la podul peste râul Huşniţa.
DN 6 (Orşova - Timişoara) km 358+000-552+560. Se circulă pe 1/2 din cale, pe sectoare. Cauza - lucrări de reabilitare.
DN 7 (Râmincu Vâlcea) km 173+650. Se circulă pe 1/2 cale. Cauza - amenajare sens giratoriu.
DN 13 (Saschiz - Vâbători) km 98+854 - 98+877. Limitare viteză 10/40/70 km/h, drum îngustat, reglementare prioritate. Cauza - cedare terasament corp drum.
DN 14B (Alba-Teius-Blaj) km 22+ 400. Restricţie de viteză la 40 km/h. Cauza - reparaţii cu mixtură stocabilă.
DN 23 (Latinu) km 60+580. Restricţie de viteză 60-30 km/h, drum îngustat. Circulaţie alternativă în ambele sensuri pe un fir. Circulaţie dirijată cu semafoare. Cauza - reabilitare pod.
DN 66 (Filiaşi - Tg. Jiu) km 66 0+267 - 71+614. Se circulă pe 1/2 din cale pe sectoare de max 800 m. Cauza - lucrări reabilitare.

×
Subiecte în articol: cauza circulaţia trafic viteza