x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radu Tudor anunță ce planuri are Klaus Iohannis în legătură cu guvernul

Radu Tudor anunță ce planuri are Klaus Iohannis în legătură cu guvernul

17 Dec 2018   •   17:43
Radu Tudor anunță ce planuri are Klaus Iohannis în legătură cu guvernul

Jurnalistul Radu Tudor analizează solicitarea făcută de președintele Klaus Iohannis către premierul Viorica Dăncilă. După ce a decis să participe la toate ședințele de guvern, Iohannis a cerut ca premierul să îi trimită ordinea de zi a fiecărei ședințe.

"In scrisoarea adresata premierului Dancila, presedintele Iohannis invoca articolul 87 din Constitutie. Sa vedem ce spune legea fundamentala :

ARTICOLUL 86

Consultarea Guvernului

Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.

ARTICOLUL 87

Participarea la şedinţele Guvernului

(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.

Sa le iau pe rand :

Cuvantul “poate” este esential pentru a intelege ce e posibil si ce nu in relatia Presedinte – Guvern

Trei sunt subiectele pe care presedinele poate veni la sedinta de Guvern : aparare, politica externe, ordine publica. Ordonanta pe amnistie si gratiere nu se incadreaza la nici una dintre cele 3

In cazul unor “alte situatii”, trebuie sa existe “cererea primului-ministru”. Ceea ce stim cu toti ca nu va exista

Presedintele Iohannis a mai descins la o sedinta de Guvern, in timpul premierului Grindeanu. Era vorba tot despre o ordonanta, tot in legatura cu justitia. Indiferent de ceea ce mentioneaza Constitutia, precedentul exista. Asadar ne putem astepta ca in orice sedinta de Guvern urmatoare, presedintele sa descinda la Palatul Victoria, pe baza unor informatii pe care le are / le va avea despre ordinea de zi

Este clar ca si in privinta acestui subiect, intram intr-o disputa, pe care tot Curtea Constitutionala o va transa", scrie Radu Tudor .

×