x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raed Arafat: Pentru noi este o pierdere, pentru România este o pierdere. Sper să fie ultima oară

Raed Arafat: Pentru noi este o pierdere, pentru România este o pierdere. Sper să fie ultima oară

02 Iun 2016   •   21:55
Raed Arafat: Pentru noi este o pierdere, pentru România este o pierdere. Sper să fie ultima oară

Raed Arafat, creatorul și coordonatorul SMURD a explicat, într-o intervenție telefonică în emisiunea 100 de minute, care este parcursul unei solicitări pentru o astfel de misiune.

“Eu am fost plecat până azi, am aflat de tragedia care a avut loc astăzi. Până acum, nu am informații în plus, sunt cele pe care le știți deja. După plecarea elicopterului, după ce a alimentat la Chișinău și se îndrepta spre o misiunie la Cahul, s-a pierdut de pe radare. Am pierdut patru colegi, doi piloți, un medic și un asistent.”

Arafat a explicat și care este parcursul unei solicitări de misiune de acest fel.

“Misiunea, când vine solicitarea, este dată prin dispecerat, către Iași. Acolo sunt două persoane care au rol în decizie, unul este medicul care ia decizie pe oportunitate și unul este pilotul. În baza informațiilor meteo, se stabilește dacă este oportună deplasarea. Noi nu lucrăm altfel decât lucrăm pe cazurile noastre. Se trece o graniță, dar sistemul este unitar, funcționează la fel.”

Arafat a subliniat că decesul celor patru este o pierdere majoră pentru România.

“Pe pilot îl cunoșteam, pe colegi la fel. Și indiferent cine sunt, că îi cunoaștem sau nu, pentru noi este o pierdere, pentru România este o pierdere și pentru lumea de salvare este o pierdere irecuperabilă. Pierderea este foarte mare și tragedia foarte mare. Sper să fie ultima oară când ne confruntăm cu așa ceva.”

×