x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DSU, despre declarațiile lui Rafila: Acuze nefondate, contrazise de cifre și care pot fi probate

DSU, despre declarațiile lui Rafila: Acuze nefondate, contrazise de cifre și care pot fi probate

01 Aug 2024   •   18:45
DSU, despre declarațiile lui Rafila: Acuze nefondate, contrazise de cifre și care pot fi probate

Afirmațiile făcute de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre slăbirea capacităţii de intervenţie a ambulanţei reprezintă acuze nefondate, contrazise de cifre și care pot fi oricând probate, transmite DSU, condus de Raed Arafat.

„Dacă facem o comparație între anul 2018-2022, când IGSU a fost desemnat prin lege să fie unitatea care achiziționează centralizat ambulanțe, inclusiv pentru Serviciile de Ambulanță și pentru SMURD, cu perioada 2010-2015, când achiziția s-a realizat de către Ministerul Sănătății pentru aceeași reprezentanți din prespital, observăm că în perioada după ce a preluat IGSU achizițiile, numărul ambulanțelor este de fapt de 2,4 ori mai mare decât numărul ambulanțelor livrate de Ministerul Sănătății în perioade aproximativ egale, 2010-2015 (MS), respectiv 2018-2022 (IGSU). Altfel spus, în 4 ani, IGSU a livrat cu 238% mai multe ambulanțe Serviciilor de Ambulanță decât s-a livrat pe durata în care acordurile cadru erau semnate de Ministerul Sănătății și unde finanțarea venea de la bugetul de stat, comparativ cu perioada în care a preluat IGSU achiziția de ambulanțe și finanțarea a venit din fonduri europene, fără ca această acțiune, menită să crească calitatea de răspuns la intervenții să fie o povară pe bugetul de stat”, transmite Departamentul pentru Situații de Urgență.

Potrivit sursei citate, IGSU face achiziții de ambulanțe pentru Serviciile de Ambulanță pentru ca achizițiile să fie unitare pentru a avea ambulanțe standardizate pe plan național, pentru a putea fi utilizate cu ușurință de toți reprezentanții serviciilor de urgență.

„Dacă observăm numărul ambulanțelor care s-au livrat în ultimii 4 ani, Serviciile de Ambulanță au beneficiat de 821 de ambulanțe. 821 de ambulanțe, din care 375 ambulanțe de urgență 4x2, 225 ambulanțe de urgență de tip B 4x4, 81 de ambulanțe de tip C și 20 de ambulante de tip A, care au fost livrate Serviciului de Ambulanță București. Pe lângă cele 821 de ambulanțe, Primăria Municipiului București a mai achiziționat pentru Ambulanța București 106 ambulanțe. Deci asta ar însemna că vorbim deja de peste 900 de ambulanțe livrate Serviciilor de Ambulanță, mai exact 927 de ambulanțe livrate Serviciilor de Ambulanță livrate numai în ultimii 4 ani. Astfel, afirmațiile conform cărora <(Neachiziționarea de ambulanțe) - o politică care a dus la slăbirea capacităţii de intervenţie a ambulanţei>, reprezintă acuze nefondate, contrazise de cifre și care pot fi oricând probate”, precizează DSU.

De asemenea, DSU menționează că în aceeași perioadă, SMURD a primit un număr de 386 de ambulanțe, sub o treime din ce a primit Serviciul de Ambulanță, „practic ce denotă faptul ca s-a ținut cont de echilibru în distribuirea ambulanțelor și în niciun caz nu a fost favorizat SMURD”, iar la acest moment, procesul de achiziție de noi ambulanțe destinate Serviciilor de Ambulanță și SMURD se regăsește în ultima fază de evaluare, valoarea constând în 120 milioane Euro, fonduri europene nerambursabile.

Neachiziționarea de ambulanțe, atributul exclusiv al DSU, dar și politica de resurse umane care nu a ținut cont de nevoile sistemului de sănătate, cred că nu poate să fie numită decât o politică care a dus la slăbirea capacității de intervenție a ambulanței, spunea miercuri Alexandru Rafila.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: rafila arafat acuze