x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rafila: Am pierdut noțiunea medicinei comunitare

Rafila: Am pierdut noțiunea medicinei comunitare

de Redacția Jurnalul    |    20 Noi 2023   •   18:00
Rafila: Am pierdut noțiunea medicinei comunitare
Sursa foto: Hepta

Pachetul de investigații din noul contract cadru finanțat integral de Casa Națională de Sănătate este consistent, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El s-a întrebat de ce trebuie să plătească gravidele analizele: nu există informare corectă, s-a pierdut noțiunea medicinei comunitare.

Rafila a vorbit, luni, la U.M.F Carol Davila, despre situația femeilor însărcinate, menționând, printre altele, că se întreabă de ce își plătesc analizele, în condițiile în care în noul contract cadru pachetul de investigații finanțat integral de Casa Națională de Sănătate este unul consistent.

„Întrebarea e următoarea: de ce trebuie să plătească aceste investigații? Pentru că nu există întotdeauna bună credință, pentru că uneori probabil că primesc un mesaj că sunt trimise într-un loc unde analizele sunt mai bune sau mai sigure, sunt făcute de persoane specializate și așa mai departe”, a spus ministrul.

În opinia acestuia, cealaltă parte a problemei este legată de medicina comunitară: „Noi am pierdut această noțiune a medicinei comunitare în momentul în care medicina de familie din România a fost schimbată ca și concept și un medic de familie nu are responsabilitate decât pentru lista lui de pacienți. În trecut, însă, medicul de familie avea arondat - sau doi sau trei medici de familie aveau arondat un anumit teritoriu și cunoșteau tot. Vă spun asta din familia mea direct, pentru că tatăl meu a avut o astfel de activitate 25 de ani, cunoștea toate gravidele, toți copiii, știa situația vaccinării, îi sfătuia”.

Rafila a adăugat că încearcă să rezolve această nevoie. Prin PNRR se fac peste 200 de centre integrate comunitare unde medicii de familie, asistenții medicali comunitari, moașa ar trebui să lucreze pentru sănătatea comunității.

„Dacă o să reușim lucrul ăsta în zona rurală, în zonele defavorizate, atunci o să avem un răspuns coerent”, afirmă Rafila.

Ministrul a menționat și lipsa de dotare slabă a unor cabinete de medicină de familie sau a ambulatoriilor de specialitate, însă a spus că și acest aspect se va schimba rapid, pentru că există 2.500 de cabinete de medicină de familie care se dotează.

„Avem foarte, foarte multe ambulatorii de specialitate care sunt renovate și dotate. Însă uităm un lucru important - și încercăm și aici să compensăm cât se poate - în partea de resursă umană calificată pentru că transformarea unui medic din dispecer în investigator și cel care rezolvă până la urmă marea majoritate a unei probleme medicale a unei femei gravuide este ceea ce poate să dea încredere în sistemul de sănătate”, a declarat ministrul.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: rafila gravide centre