x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator RAFO - Iancu, din nou arestat

RAFO - Iancu, din nou arestat

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    05 Apr 2006   •   00:00
RAFO - Iancu, din nou arestat

Magistratii Tribunalului Bucuresti au dispus ieri arestarea preventiva a omului de afaceri Marian Alexandru Iancu. Dupa ce au studiat probele timp de cinci zile, judecatorii i-au dat 30 de zile dupa gratii. Administratorul grupului de firme VGB s-a predat Politiei.

"Asta este! Ne supunem. Ma duc sa ma predau la Directia de Cercetari Penale, nu astept sa vina ei sa ma ia. Ce pot sa spun este ca sunt nevinovat, dar asta este. Nu am nici o problema de sanatate si nici nu tin vreo dieta, ma descurc. Eu am mai fost patru luni si jumatate in arest, anul trecut si stiu despre ce este vorba. Oricum, o sa ne aparam in continuare", ne-a declarat telefonic Marian Alexandru Iancu la doar cateva minute dupa pronuntarea verdictului.

MESAJ. Inainte de a fi incarcerat, el a tinut sa transmita un mesaj si suporterilor echipei pe care o patroneaza, Politehnica Timisoara. Fanii nu trebuie sa "se teama, ca lucrurile la echipa merg inainte" si fara el. "Poli isi vede de drumul ei. Trebuie sa creasca si sa demonstreze ca ceea ce s-a facut aici s-a facut bine", a spus omul de afaceri.

PREDAREA. Nici n-au trecut doua ore si afaceristul s-a predat. Autoturismul cu care s-a dus la Directia de Cercetari Penale (DCP) l-a lasat direct in fata portii principale. Imediat dupa ce a coborat din masina, Iancu a fost inconjurat de ziaristi. El a renuntat la costumul elegant de prosper om de afaceri si a etalat o tinuta sportiva. S-a imbracat in trening si-si cara singur dupa el o geanta cu ceva lucruri personale. Portile s-au inchis in spatele lui pentru cel putin 30 de zile.

MOTIVELE ARESTARII. Prin verdictul dat ieri in sedinta publica, magistratii au considerat ca lasarea in libertate a afaceristului constituie un pericol concret pentru ordinea publica si pentru bunul mers al anchetei. Judecatorii au achiesat astfel la sustinerile Parchetului, conform carora Marian Alexandru Iancu ar fi incercat sa influenteze una dintre partile vatamate prin faptele lui si ale "complicelui" Tender. Un alt motiv este acela ca omul de afaceri ar fi continuat sa comita infractiunea de spalare de bani chiar si dupa ce a fost pus sub acuzatie. Hotararea Tribunalului poate fi atacata in 24 de ore cu recurs.

Reamintim ca Marian Iancu a mai fost arestat in perioada 14 februarie-24 iunie 2005, in dosarul privind activitati ilicite desfasurate la Rafo Onesti. Alaturi de alte noua persoane, el a fost deja deferit justitiei pentru evaziune fiscala (110 milioane RON). Iancu este acum inculpat pentru spalare de bani, initiere si constituire de grup infractional organizat, complicitate la inselaciune si instigare la abuz in serviciu, infractiuni pe care le-ar fi savarsit impreuna cu Ovidiu Tender, intr-un "triunghi financiar" al firmelor patronate de acestia, VGB, CAROM si Tender SA Timisoara.

EXPERIMENTAT
"Ma duc sa ma predau la Directia de Cercetari Penale, nu astept sa vina ei sa ma ia. Nu am nici o problema de sanatate si nici nu tin vreo dieta, ma descurc. Eu am mai fost patru luni si jumatate in arest, anul trecut si stiu despre ce este vorba" - Marian Alexandru Iancu, inculpat arestat

SUPORTERILOR
"Politehnica Timisoara isi vede de drumul ei. Ea trebuie sa creasca si sa demonstreze ca ceea ce s-a facut aici s-a facut bine. Fanii «Poli» nu trebuie sa se teama pentru ca lucrurile la echipa merg inainte si fara mine" - Marian Alexandru Iancu, inculpat arestat

SI TENDER S-A SUPUS
Ovidiu Tender (foto), omul de afaceri considerat complice cu administratorul grupului de firme VGB, a fost arestat in urma cu o luna si o zi, in acelasi dosar complex "RAFO-CAROM". El a primit tot 30 de zile dupa gratii, prelungite de curand cu inca pe atat. Nici Tender si avocatii sai nu au fost prezenti la pronuntarea verdictului. El s-a supus insa hotararii si s-a predat dupa exact o ora de la dispunerea arestarii. Principala acuzatie care i-a atras incarcerarea a fost faptul ca omul de afaceri ar fi incercat, printr-un interpus, sa-si "cumpere" o expertiza favorabila, influentand unul dintre specialistii din dosar. El este urmarit penal pentru savarsirea mai multor infractiuni grave prin care ar fi produs un prejudiciu de peste 2.700 miliarde de lei vechi.
×
Subiecte în articol: observator iancu