În timpul nopții, au avut loc raiduri militare cu obiectivul de a elimina focarele organizației Hamas. Aceste operațiuni au implicat trupe terestre și vehicule blindate în teritoriul Gaza. În plus, armata israeliană a efectuat, de la începutul conflictului, tiruri pentru a neutraliza 20 de celule teroriste asociate organizației Hezbollah din sudul Libanului.
Aceste „raiduri limitate" în Gaza, care au implicat infanteria, reprezintă o soluție intermediară, în contextul presiunilor puternice exercitate de SUA asupra Israelului pentru a amâna o invazie totală. Scopul acestor presiuni este de a preveni escaladarea conflictului cu Hamas la nivelul unui conflict regional.
„Aceste incursiuni încearcă să compenseze o ofensivă terestră majoră care este temporizată. Cuvântul de ordine în momentul de față este presiunea pentru temporizarea dorinței a Israelului de a intra cu zeci de mii, poate chiar cu 100.000 - 200.000 de militari în Fâșia Gaza pentru a elimina toate celulele teroriste Hamas, care sunt, din păcate, cu miile în acea zonă.
În condițiile unei intervenții ferme din partea Statelor Unite să se amâne această ofensivă, (israelienii) nu au altă formulă decât să facă incursiuni chirurgicale, prin intermediul forțelor speciale, prin intermediul trupelor de infanterie, care să asigure protecția acestor trupe speciale, pentru a localiza și a elimina locurile din care se lansează rachete spre teritoriul Israelului.
E o misiune extrem de riscantă, pentru că una este să faci o incursiune în teritoriul inamic și să ai 100 de militari în spate și cu totul altceva este să faci o incursiune în teritoriul inamic și ai 100.000 de oameni în spate.
Statul Major al armatei israeliene spune 'avem o zonă urbană de unde am identificat că se lansează rachete. Avem nevoie de 20 de trupe speciale, 100 de militari de infanterie, 10 blindate. Pornim!'
În momentul în care se dă comanda de pornire, există și o supraveghere aeriană, drone, avioane de recunoaștere, tot ce este necesar pentru ca aceste incursiuni să nu să transforme niște băi de sânge. Pentru că se poate întâmpla ca teroriștii Hamas să organizeze mai multe zone ambuscade (...) pentru că vorbim în primul rând de un mediu urban. Nu este un câmp tactic desfășurat, în care adversarul este observat (...) Este, să spunem, o intervenție foarte complicată. Dar armata israeliană este specializată în așa ceva, pentru că nu e prima oară când intră în Gaza.
Este, așadar, o ofensivă limitată, chirurgicală. Nu este una de masă și, foarte probabil, dacă vor reuși să elimine liderii Hamas cu aceste intervenții punctuale, s-ar putea să nu mai fie chiar atât de multă nevoie de marea ofensivă pe care o așteptăm cu toți. Armata israeliană ar putea să spună 'nu mai trimitem 200.000 de militari în Gaza, pentru că am reușit, cu aceste comandouri speciale, să eliminăm liderii Hamas care au atacat teritoriul Israelului și care pun în pericol țara noastră'", a explicat Radu Tudor la Antena 3 CNN.
Radu Tudor: Israelul amână invazia totală în Gaza la presiunile SUA