x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Răniții din Colectiv, încă patru zile de grea cumpănă

Răniții din Colectiv, încă patru zile de grea cumpănă

de Monica Cosac    |    08 Noi 2015   •   23:50
Răniții din Colectiv, încă patru zile de grea cumpănă
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Bilanţul tragediei din Clubul Colectiv s-a schimbat radical la peste o săptămână de la producerea incendiului. Numărul deceselor a ajuns, ieri, la 45, după ce nu mai puţin de 13 tineri s-au stins în acest weekend, în doar 24 de ore. Peste 20 de răniţi au fost transferaţi în străinătate, însă alţi aproape 40 de tineri rămân în stare gravă în spitalele din Capitală.

La mai bine de o săptămână de la cumplitul incendiu, când toată lumea spera că au trecut momentele critice pentru răniţii din Colectiv, un nou val de decese s-a produs în ultimele două zile. Nouă dintre tineri, dintre care doi fuseseră deja transferaţi în Olanda, au murit în cursul zilei de sâmbătă, iar alţi patru duminică.
În acelaşi timp, până ieri după-amiază, autori¬tăţile au reuşit să transfere 21 de răniţi în clinici din cinci ţări - opt pacienţi în Belgia, opt în Olanda, câte doi în Austria şi Israel şi unul în Germania – cu ajutorul a două aeronave de tip Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de evacuare medicală, şi cele două avioane ale SMURD.
De asemenea, un avion al NATO a fost la dispoziția oficialilor din Sănătate, pentru transferul răniților în străinătate. Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a precizat că „este un avion de capacitate mai mare, un turbo jet cu patru motoare” şi, cu ajutorul acestuia, transportul paci¬enţilor se va face mult mai rapid decât până acum.
Au existat, însă, şi familii care nu şi-au dat acordul ca aparţinătorii să fie transferaţi la spitalele din afara ţării, de teamă că nu vor rezista condiţiilor şi riscurilor pe care le implică transportul cu avionul.
Transportabilii vor fi transferaţi
În haosul creat de tragedie s-au vehiculat multe informaţii, inclusiv că tinerii neasiguraţi nu pot primi tratamentul necesar în clinicile specializate de peste hotare cu decontare de la stat. Însă, minis¬trul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că toţi pacienţii care au nevoie de tratament în străinătate şi sunt transportabili vor fi transfe¬raţi, iar acest lucru se va face indi¬ferent dacă sunt sau nu asiguraţi în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate. Mai mult, potrivit Ministerului Sănătății, „toate costurile aferente transportului şi tratamentului pacienților transferați în clinicile din străinătate, la recomandarea medicilor, vor fi suportate de către autorităţile române”.
Tratamentul pentru răniţii care ajung în ţările membre UE va fi decontat prin formularul E112, iar pentru cei care sunt transferaţi în alte ţări vor fi deblocate fonduri de la Guvernul României.
Totodată, primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, spune că familiile tinerilor morţi în urma incendiului din Colectiv pot beneficia de locuri de veci gratuite din partea Primăriei Municipiului Bucureşti şi a Administraţiei Cimiti¬relor, fiind deja identificate 12 locuri, 9 dintre acestea în Bucureşti. Autori¬tăţile au pus la dispoziţia rudelor şi o linie telefonică (0800.800.868), unde acestea pot solicita sprijinul.
De asemenea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a afirmat că victimele tragediei pot fi înmormântate în cimitirul MApN: „Punem la dispo¬ziție, gratuit, în Cimitirul Ghencea 3 al MApN locuri de veci”.
Controale pentru toţi
Președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan, a explicat că gazele emanate prin arderea buretelui pe care tinerii le-au inhalat în cantităţi diferite, „produc necroză şi edem şi, uneori, dau şi reacţii obstructive la nivelul căilor respiratorii”, şi a recomandat tuturor celor care s-au aflat acolo să meargă la spital pentru investigaţii, chiar dacă au reuşit să iasă în timp util şi nu au suferit arsuri vizibile.
De obicei, complicaţiile apar la 5-7 zile şi se manifestă, de multe ori, şi cu apariţia unor infecţii, care se suprapun peste arsurile existente.
dr. Florin Mihălţan
95 de oameni rămân inter¬naţi, 36 dintre ei fiind în stare critică şi gravă.
Medicii au avertizat încă din prima zi că va urma o a doua etapă a „marilor complicaţii”. „Este cea mai severă circumstanţă biologică în care se poate afla un om, a cărei evoluţie este marcată de etape cu modificări. Perioada cuprinsă între a şaptea şi a 14-a zi este cea în care se dezvoltă complicaţii majore la nivelul organelor interne. Fiecare celulă este turată la maximum din punctul de vedere al consumului de energie şi epuizează toate rezervele organismului. Din această cauză, încep să cedeze din ziua a şaptea, până în a 12-a, poate chiar mai mult”, ne-a spus şeful clinicii de Arşi de la Spitalul Floreasca, prof. Ioan Lascăr, precizând că „se strică echili¬brul acido-bazic, al lichidelor corpului, şi apar complicaţii pulmonare, digestive şi renale”.
 

×