x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rapirea jurnalistilor - Munaf este audiat prin internet

Rapirea jurnalistilor - Munaf este audiat prin internet

de Miruna Pasa Petru    |    23 Noi 2006   •   00:00

Dupa nenumarate incercari esuate, Curtea de Apel Bucuresti ar putea astazi sa-l audieze in sfarsit pe Mohammad Munaf, in procesul rapirii jurnalistilor romani.

PREMIERA. Aflat inca in custodia fortelor americane, la baza Camp Crooper din Bagdad, fostul ghid, condamnat la moarte de o instanta irakiana si refuzat Romaniei de la extradare, ar putea sa fie vazut si auzit de participantii la proces printr-o modalitate folosita in premiera de autoritatile judiciare din Romania: videoconferinta. Aceasta a fost solicitata de mai bine de un an autoritatilor americane si irakiene, dar pana acum nu a primit vreun acord clar. Ultimele negocieri par sa fi dat insa mari sperante Ministerului Justitiei si Curtii de Apel Bucuresti.

PREGATIRI. Desi nici un oficial roman nu dorea ieri sa spuna daca videoconferinta va avea intr-adevar loc astazi, instanta pregatise deja toate cele necesare unei asemenea audieri: de la avocat din oficiu pentru Munaf si doi traducatori, unul de limba araba, altul de limba engleza, pana la mijloacele tehnice de realizare a contactului cu baza amerciana. Videoconferinta va fi realizata prin internet, iar Munaf va putea fi vazut cu ajutorul unei camere Web. Este de asemenea necesar ca fostului ghid sa i se asigure si la Bagdad prezenta unui avocat, pentru a nu se putea invoca apoi lipsa de aparare.

Aparatorii lui Omar Hayssam s-au pregatit si ei cu 50 de intrebari pe care vor sa i le adreseze fostului ghid. In cazul in care videoconferinta nu se va realiza totusi, judecatorii romani asteapta rezultatele unui al doilea plan de audiere a lui Munaf: comisia rogatorie. Intrebarile au fost deja trimise in Irak, urmand a fi administrate de un judecator irakian. Raspunsurile fostului ghid sunt asteptate deja de instanta la data de 7 decembrie.

×
Subiecte în articol: observator