x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport Departamentul de Stat: România are un risc scăzut de ameninţare teroristă

Raport Departamentul de Stat: România are un risc scăzut de ameninţare teroristă

08 Aug 2010   •   00:00

Raportul anual pe terorism al Departamentului de Stat, făcut public la sfârşitul săptămânii, conţine o secţiune dedicată României. Ameninţarea teroristă la adresa României, dar şi pentru românii şi interesele româneşti din străinătate este redusă, conform evaluării făcute de Serviciul Român de Informaţii (SRI).



România, scrie în raport, a început implementarea Strategiei Naţionale Antiterorism, care s-a dovedit a fi un mecanism eficient pentru prevenirea folosirii instituţiilor financiare româneşti, inclusiv a sistemului naţional bancar, în scopul finanţării activităţilor de natură teroristă. Consiliul Suprem pentru Apărare a Ţării a considerat terorismul drept prioritate şi a asigurat sprijinul politic şi material pentru Sistemul Naţional de Prevenire şi Contracarare a Terorismului (SNPCT), şi prin desemnarea SRI ca autoritatea naţională pentru contraterorism şi coordonatorul tehnic al SNPCT, menţionează raportul Departamentului de Stat în secţiunea dedicată României.

România a continuat să dovedească un larg sprijin public, militar şi diplomatic pentru eforturile antiteroriste globale, consideră Departamentul de Stat. Din ianuarie până în iunie anul curent, România a fost a treia ţară din Irak ca număr de trupe furnizate la solicitarea guvernului irakian. În decembrie 2009, aproape 1.050 de soldaţi români serveau în Afganistan, ca parte a coaliţiei internaţionale şi a NATO, cu precădere în regiunile Zabul şi Kandahar. România a continuat, de asemenea, să pună la dispoziţia SUA şi a forţelor NATO spaţiul său aerian, infrastructura terestră şi facilităţile navale, scrie în raportul Departamentului de Stat consacrat situaţiei terorismului în lume în 2009.

Raportul mai notează că 11.000 de atentate cu fost comise anul trecut în 83 de ţări, în total 15.700 de persoane pierzându-şi viaţa. Cifrele sunt în scădere, pentru al doilea an consecutiv.

×
Subiecte în articol: observator