Se așteaptă ca impactul încălzirii globale să fie "sever, universal și ireversibil", avertizează un raport al ONU dat publicității luni și citat de întreaga presă internațională. Membrii Comisiei Națiunilor Unite pentru climă spun că dovezile sunt copleșitoare în ceea ce priveşte proporțiile efectelor încălzirii globale: hrana, locuințele, sănătatea și siguranța noastră sunt amenințate de creșterea temperaturii. Experții reuniți la Yokohama au căzut de acord asupra textului raportului după aproape o săptămână de dezbateri.
"Nimeni de pe această planetă nu va rămâne neafectat de schimbările climatice", a afirmat într-o conferință de presă președintele Comisiei Interguvernamentale privind Schimbările Climatice, Rejendra Pachauri. Oamenii s-ar putea adapta la unele schimbări, dar numai în anumite limite. Strategiile prevăd construirea de ziduri marine și diguri împotriva inundațiilor sau sisteme performațe de irigații, însă impactul schimbărilor climatice, chiar și pe termen scurt (20-30 de ani), va fi major.
Pe uscat, animalele vor începe să se mute spre zone mai înalte ori spre poli. La fel, și multe plante vor începe să crească doar în zone care se vor menține mai reci. Unii specialiști estimează că, până în 2050, culturile de grâu, porumb și orez vor scădea cu 25%. După această dată, randamentele vor scădea și mai mult, în timp ce populația planetei va crește spre 9 miliarde, sporind cererea de alimente.
Oceanele vor deveni mai acide, amenințând coralii și viețuitoarele care depind de ei. Multe specii de pește (sursă principală de hrană pentru numeroase comunităţi) vor migra în căutarea de ape mai reci. În unele zone tropicale, randamentul pescuitului se va înjumătăți.
Profesorul Neil Adger, membru al Comisiei, consideră chiar că această evaluare este "cuminte". "Riscurile vor crește constant, și ne referim la evenimente cu impact asupra vieții oamenilor și a mijloacelor de trai".
Oamenii vor fi afectați de inundații și mortalitate cauzată de căldură - primii vizați fiind cei care lucrează afara, ca agricultorii și constructorii.
Există temeri legate de migrație, insecuritate și conflicte datorate schimbărilor climatice.
În Africa, evenimentele majore vor însemna că săracii se vor scufunda într-o sărăcie și mai mare. Dar nici țările bogate nu vor scăpa, deosebirea față de cele sărace fiind doar că vor rezista ceva mai mult. "Bogații ar trebui să se gândească la schimbările climatice. Vedem inundațiile din Marea Britanie, furtuna din Statele Unite și seceta din California. Acestea sunt evenimente în urma cărora trebuie plătite multe miliarde de dolari, și există o limită până la care pot să plătească".
"Dacă nu vom acționa ferm și repede, știința ne spune că atât clima cât și modul nostru de viață sunt în pericol. Negarea științei înseamnă incompetență", a spus Secretarul de Stat american, John Kerry.