x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raportul Nana ajunge la procurori

Raportul Nana ajunge la procurori

de Vali Blanaru    |    16 Sep 2014   •   19:15
Raportul Nana ajunge la procurori
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

 Concluziile comisiei parlamentare care a anchetat tranzacţia cu terenuri făcută de familia Băsescu la Nana vor ajunge în cele din urmă la procurori. Activitatea comisiei a încetat în urmă cu 5 luni, după ce Parchetul General a anunţat că a început procedurile de urmărire penală. De abia ieri birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis să trimită procurorilor raportul întocmit de deputaţi.
Anunţul deblocării raportului Nana a fost făcut de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. “Procurorul general a făcut o solicitare care nu este în termeni foarte expliciţi, dar nu a existat niciun fel de reţinere. Toate documentele comisiei care şi-a desfăşurat lucrările vor fi trimise către Parchetul General, conform solicitării”, a declarat preşedintele Senatului la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.
Ancheta procurorilor a pornit de la un raport al Corpului de Control al premierului privind retrocedările de la Nana prin care se arăta că peste 60 de hectare din cele care au ajuns la familia Băsescu au fost retrocedate ilegal. Deşi concluziile raportului comisiei parlamentare au fost ţinute la secret, din informaţiile făcute publice pe perioada audierilor au reieşit o serie de indicii prin care tranzacţia de la Nana poate fi încadrată drept o operaţiune de albire a banilor.

Băsescu poate fi chemat la Parchet

Procurorii vor avea acces la concluziile Comisiei Nana şI vor putea să îi cheme la audieri pe Traian Băsescu şi pe Ioana Băsescu. Nici Adrian Rădulescu, fostul consilier al preşedintelui care a jucat rolul de intermediar al tranzacţiei, nu se va mai putea ignora citaţiile Parchetului aşa cum a făcut cu cele ale Comisiei Nana. Pe lângă legalitatea retrocedărilor de terenuri agricole, ancheta procurorilor poate clarifica o serie de aspecte care au reieşit de-a lungul audierilor realizate de Comisia Nana dar şI din documentele prezentate chiar de familia Băsescu.
Din contractului făcut public de Ioana Băsescu, rezultă că fiica cea mare a preşedintelui a plătit 5.844.846 de lei (echivalentul a 1.307.425 de euro) din care 4.600.000 de lei reprezintă finanţarea obţinută de la CEC. Ioana Băsescu a plătit din surse proprii un avans în valoare de 1.244.846 lei (echivalentul a 278.457 euro la cursul zilei). Deşi suma este una importantă, fiica preşedintelui nu a precizat niciodată care este sursa banilor pentru avans. Singurul care a făcut comentarii a fost Traian Băsescu care a spus că fiica sa e un notar de succes şi contractele sale nu pot fi făcute publice fără acordul clienţilor. Pentru terenul de la Nana, notarul de succes Ioana Băsescu trebuie să plătească lunar băncii o rată de 5.800 de euro!!!

Credit preferenţial de la CEC

Mergând mai departe pe firul banilor, reise contribuţia decisivă avută de CEC Bank în acest caz. Regulile băncii au fost modificate în favoarea Ioanei Băsescu care a devenit beneficiara unui credit preferenţial aprobat în timp record de doar şase zile, cu 60% mai mare decât plafonul aplicat de CEC unui român de rând şi, nu în ultimul rând la o dobândă mai mică. Un alt semn de întrebare este ridicat de raportul evaluatorului terenului angajat de către bancă ce estimează valoarea terenului de la Nana la 7.215.390 lei, cu 25% mai mult decât preţul achitat de Ioana Băsescu.

Berfrige SRL – o firmă fantomă
Tot traseul banilor relevă un alt aspect interesant. Italienii de la Berfige SRL au achiziţionat “35 de parcele de teren agricol din extravilanul comunei Nana (...) în suprafaţă totală de 290,41 ha pentru care au plătit 3.437.647,92 lei (echivalentul a 811.282 euro la cursul mediu al anului 2009), potrivit raportului Corpului de Control al Guvernului. Aceleaşi terenuri au fost vândute Ioanei Băsescu pentru suma de 5,84 milioane de lei pentru cu un câştig frumuşel de 2.407.199 lei (echivalentul a 538.463 euro la cursul din data tranzacţiei).
Despre Berfige SRL, firma care a vândut terenurile de la Nana se ştiu chiar şi mai puţine lucuri. Acelaşi raport al Corpului de Control al Guvernului, transformat acum în dosar DNA, arată că Berfige a fost înfiinţată în 2009, asociaţi şi administratori fiind soţii Mara şi Fioravante Bertola cetăţeni italieni fără domiciliu sau reşedinţă pe teritoriul României. Berfige s-a înfiinţat pe data de 23 iulie 2009 iar pe 6 august începea achiziţia masivă de terenuri la Nana prin intermediul notarului Liuba Alexandrescu, aflată în încurcături penale şi legată de cuscrul Bebe Ionescu.
Berfige a fost declarată inactivă începând din data de 24.08 2012 deoarece nu şi-a îndeplinit obligaţiile declarative iar în septembrie 2013 a vândut terenurile către fiica preşedintelui. Comisia parlamentară Nana a atras atenţia asupra faptului că inactivitatea societăţii poate atrage după sine anularea tranzacţiei. Raportul Comisiei Nana a ajuns şi el pe masa procurorilor DNA fără a fi dat publicităţii.
Urma banilor s-a pierdut definitiv odată cu finalizarea achiziţiei Fermei preşedintelui. O anchetă a Jurnalului Naţional a semnalat faptul că soţii Bertola au domiciliul în principatul Monaco la aceeaşi adresă cu fostul proprietar de la Luxten, care închide cercul odată cu joncţiunea făcută prin cuscrul Bebe Ionescu. Nici până la această oră nu se ştie cum şi dacă italienii au scos din ţară banii albiţi prin această suită de tranzacţii. Jurnalul Naţional a dat de urma Marei Bertola devenită peste noapte proprietara unei agenţii imobiliare care vinde proprietăţi de milioane de euro în Monaco.

×
Subiecte în articol: comisia nana