x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator RAPPS: Băsescu urma să se instaleze în Vila Dante la finalul mandatului, în 2014

RAPPS: Băsescu urma să se instaleze în Vila Dante la finalul mandatului, în 2014

de Mediafax    |    26 Iul 2012   •   11:31
RAPPS: Băsescu urma să se instaleze în Vila Dante la finalul mandatului, în 2014

Regia Autonoma Administratia Protocolului de Stat a precizat, la cererea Secretariatului General al Guvernului, ca Vila Dante a fost amenajata pentru a deveni locuinta personala a 'unui fost sef de stat', in anul 2014.

Precizarea a fost facuta de premierul Victor Ponta, in conferinta de presa.

Conducerea RA-APPS a transmis Guvernului o adresa in care sustine ca mobilierul de la Vila Dante a fost achizitionat special pentru o resedinta de locuit, nu pentru o vila de protocol, si ca urma ca, in 2014, sa fie adoptata o hotarare prin care imobilul sa fie atribuit "unui fost sef de stat".
Documentul a fost prezentat, joi, la Palatul Victoria, de premierul Victor Ponta.
"Am auzt ca Basescu vrea sa depuna o plangere penala impotriva mea pentru ca am dezvaluit publicului larg faptul ca, din bani publici, si-a pregatit o vila de protocol pentru perioada de incheiere a mandatului. Mi-e teama ca nu va face nicio plangere penala, mi-as dori sa faca, pentru ca in fata procurorilor zecile de angajati ai RA-APPS, membri ai SPP, cei care au lucrat acolo, vor veni si vor depune marturie pentru faptul ca presedintele Traian Basescu este cel care in mod direct a cerut, a inspectat, a vazut toate lucrarile facute acolo", a spus Ponta.
Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, joi, ca va face o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta, considerand ca acesta trebuie sa raspunda in fata legii pentru afirmatiile ca ar fi cerut sa fie renovata Vila Dante pentru a o folosi dupa incetarea mandatului.
Basescu a apreciat ca "si disputa politica trebuie sa aiba niste limite".
De asemenea, referindu-se la faptul ca Victor Ponta a invocat surse din SPP care i-ar fi furnizat informatii cu privire la amenajarile din Vila Dante, presedintele suspendat a afirmat: "Cand spui ?cineva din SPP? fara a da nume, trebuie sa fii foarte las". Basescu a mai apreciat ca Ponta "minte" si cand spune ca cineva din SPP i-a dat informatii.
Traian Basescu a precizat ca nu a facut nici o solicitare legata de Vila Dante nici in timpul Guvernului Boc si nici in timpul Guvernului Ponta, mentionand ca nici Victor Ponta nu a putut prezenta un document scris in acest sens.
Premierul Victor Ponta a luat, miercuri, mai multi jurnalisti acreditati la Palatul Victoria si a mers cu ei la Vila Dante a RA-APPS, unde le-a spus ca are date ca acest imobil a fost pregatit, cu reparatii din bani publici de peste un milion euro, ca viitoare locuinta a lui Traian Basescu la finele mandatului.
"In 2010-2011, cand se taiau salarii si pensii, cand am facut cu totii eforturi foarte mari de a ramane la o viata cat de cat decenta, aceasta locuinta care apartine RA-APPS din si la solicitarea presedintelui Basescu a fost pregatita, investindu-se peste un milion de euro in repararea sa, pentru, probabil, a fi ocupata de presedinte imediat dupa isi termina mandatul. Peste un milion de euro pentru confortul viitor al presedintelui Basescu. Cred ca faimosul slogan "Sa traiti bine!" se aplica doar aici si cred ca in acesti doi ani de criza nu stiu cati romani au putut sa-si faca o casa noua, dar stiu sigur ca niciun roman nu si-a facut o casa noua din bani publici, asta e absolut sigur; cu exceptia presedintelui Basescu. Sper ca presedintele Basescu sa-si ceara scuze public celor care in 2010 si in 2011, cand domnia sa cheltuia un milion de euro pentru a-si amenaja casa, au suferit in aceasta perioada", a spus Ponta.
Seful Guvernului a mai afirmat ca, desi Vila Dante apartinea Guvernului, a fost informat la preluarea mandatului de prim-ministru ca acest imobil are un regim inchis si nici el nu a avut acces pana cand Crin Antonescu, din postul de presedinte interimar, nu a vorbit cu Serviciul de Protectie si Paza (SPP).
Ulterior, la RTV, Ponta a afirmat ca a aflat de la Serviciul de Protectie si Paza ca presedintele Traian Basescu folosea deja piscina vilei Dante in perioada in care imobilul era in proces de reamenajare si ca presedintele si-a ales personal chiar si parchetul.
Premierul a aratat ca a aflat de aceasta situatie dupa ce secretarul general al Guvernului nu a fost lasat de SPP sa pregateasca vila pentru o intalnire cu ambasadorii statelor UE acreditati la Bucuresti si ca accesul in vila a fost posibil doar dupa ce Crin Antonescu, din postura de presedinte interimar, a vorbit cu seful SPP.

×